2018. január 22. - hétfő

Defile

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Knoll Galéria
Időpont: 
2009. május 28 - 2009. július 31

Az AES+F orosz művészcsoport Defile című projektje az individuum halálfelfogását kutatja. Divat és halál összekapcsolásával egy új ellentétpárt hoztak létre, a klasszikus szerelem és halál, szépség és halál elképzelés-párok kortárs verzióját.

A két fogalom párosításának oka az is, hogy mind a nyugati, mind a keleti kultúrákban az ókorból származó hagyomány a halott testének feldíszítése és a fényűző temetkezési menetek is. Különböző rítusok alakultak ki tehát a halál körül, részben a halandóság elutasítására, részben pedig az elmúlás kivédésére.

ES+F: Defile Nr2, 2007ES+F: Defile Nr2, 2007A művészcsoport célja a divat ideiglenességének és a halál állandóságának és elkerülhetetlenségének ütköztetése, ám egyúttal az élet körforgásának felvillantása is, a középkori karneválok és haláltáncok szellemét megidézve, hisz az utóbbiak is a halál feldolgozását kívánják megkönnyíteni. A divat lehet a halálfélelem leküzdésének modern lehetősége, mert állandóan változik, múlandó és ideiglenességet fejez ki. Az AES+F modelljei egyrészt ismeretlen halottak, másrészt élő, sikeres haute-couture manökenek, s a róluk készült felvételek eredményét digitális átalakítás után láthatjuk. A csoport párizsi, milánói és londoni divattervezőkkel dolgozott együtt, a jelen kihívó és provokatív divatművészeivel, akik exkluzív ruhákat terveztek a projekthez. Viselőik pedig azt a hatást keltik, mintha láthatatlan pódiumon felvonulva, hullámzó ruhaszegéllyel a kifutón siklanának. A munkák kíméletlen konfrontációk a test sebezhetőségével, szépség és élet múlandóságával.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Megnyitó 2018. január 19-én a HOM - Miskolci Galéria Alkotóházban.

youtube.com

Valóban le kell mondanunk minden "jóról" ahhoz, hogy elkerüljük a betegségeket?

a kiállításból

Február 15-én megérkezik Magyarországra a világhírű BODY kiállítás.