Macskássy Izolda Összetartozás

Időpont: 
2013. szeptember 3. 0:00 - kedd - 2013. október 5. 0:00 - szombat

Macskássy Izolda grafikus- és festőművész kiállítása a Cultiris Galériában. A kiállításra új kiadásban megjelenik a művésznő Édesanyám szép ruhái, ételei és intelmei című könyve.

"Megítélésem szerint minden gyereknek kötelessége adózni a kapott szeretetnek, példamutatásnak azzal, hogy emlékezik gyökereire, különösen arra az egyszer-kétszer hét évre, amit a gyerekkora jelent. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Kicsi Berta drága nagyanyámtól azokat a szépségeket örököltem hitben, gondolkozásban, ruhákban, ami átplántálható még az unokáimnak, dédunokáimnak, ükunokáimnak is. Ugyanezzel az alázattal, tisztelettel és szeretettel gondolok európai gondolkozású édesanyám, a szép Izabella sportlédiségére, szép ruháira, kedves simogatásaira, eligazodására a beszédtechnika, a mozgáskultúra világában. Ebből a kis könyvemből, merem remélni, mind a szüleimnek emléket állítok, mind gyermekeimnek egyfajta fogódzót nyújtok. Végül könyvem olvasóinak, lapforgatóinak egy rövidke tájékoztatás: a modellrajzokkal azt igyekeztem bemutatni, hogy a könyvecskében képeken szereplő régi, szép ruhák hogyan mutatnak a mai öltözködésben"  - mondja Macskássy Izolda.

2013. július 16. 13:57 - borito.jpg ©borito.jpg

Macskássy Izolda híres korondi család tagjaként, Marosvásárhelyen született, 1945. január 10-én. Édesanyja, Kovács Izabella élvonalbeli sportoló volt, édesapja, Macskássy Miklós magyar királyi tisztként szolgált. Képzőművészeti tanulmányait Erdélyben, majd romániai ösztöndíjjal Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban végezte. 1961 óta él Magyarországon, itt diplomázott, majd 1971-ben megkapta a magyar állampolgárságot. 1972-ben ment férjhez, házasságából 1974-ben született Áron fia, majd 1979-ben Viola nevű lánya.
Selyemre festett alkotásai és selyem kollázs képei mind Magyarországon, mind külföldön népszerűek. Gyakori hazai kiállításai mellett a világ majd minden kontinensére meghívták alkotásaival. Rendszeresen kiállít Ausztriában, Németországban pedig állandó tárlata van.

Helyszín:  Cultiris Galéria1137 Budapest, Szent István krt. 26.

A tárlat megtekinthető október 5-ig (hétfő-péntek 10-19; szombat 10-14 óráig, ill. szept. 13-án 23 óráig)

A Kossuth Kiadó sajtóközleménye

Hirdetés