Közösségi Méz: városi méz-kóstolás és kertmozi szombaton

Időpont: 
2013. szeptember 14. 0:00 - szombat

Városi méz-kóstolással, előadásokkal, tárlatvezetésekkel, kertmozival és A méhek világa című Oscar-díjra jelölt filmmel várja a vendégeket szeptember 14-én, szombaton két helyszínen Budapest első városi méhészete. A Közösségi Méz projekt programjai délelőtt a LUMEN Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban és délután a Műcsarnok hátsó teraszán ingyenesek.

2013. augusztus 22. 16:10 - UjMuzeumMeheknek_Seprus.P.Peter.jpg ©UjMuzeumMeheknek_Seprus.P.Peter.jpg

Budapest és Magyarország első városi méhészete a budapesti Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán szeptember végéig várja a nagyközönséget. A német finger művészcsoport két tagja, Florian Haas és Andreas Wolf ötlete nyomán július elején három kaptárt állítottak fel, amelyekben három méhcsalád él és gyűjti a mézet. A kaptárok tetején nyílt meg az Új Múzeum Méheknek, amelynek termeibe a méhek berepülhetnek, az emberek pedig kívülről ismerkedhetnek meg a rovarok életével.
A Közösségi Méz projekt szeptember 14-én, szombaton újabb ingyenes eseményekkel folytatódik, ezúttal két helyszínen. A Klauzál téri LUMEN Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban délelőtt 11 és 14 óra között táblát avatnak a Based on Pig (BoP) budapesti, autonóm kutatócsapat tagjai, akik a város étkezési kultúráját művészeti kutatási módszerekkel vizsgálják. A BoP-Lumen Zöldséges táblasorozatuk új darabja ezúttal Budapest első városi és közösségi mézének elkészítését dolgozza fel. A táblán a már szokásos rajzos módszereinkkel mutatják be a folyamat részeit és állomásait. A táblaavatás után a vendégek találkozhatnak a méheket gondozó vegyes méhészcsoport tagjaival, és megkóstolhatják Budapest első városi mézét is. A szombat délutáni programokat a Műcsarnok hátsó teraszán tartják. Az Új Múzeum Méheknek kiállításaira 16 és 18 óra között félóránként indulnak a tárlatvezetések a vegyes méhészcsoport tagjaival. A kora este pedig a kertmozizásé, hiszen 18 órától a méhkaptárok közvetlen közelében vetítik A méhek világa című filmet. Az Oscar-jelölt és a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon több díjjal kitüntetett Markus Imhoof nagyszabású természetfilmje lenyűgöző, soha nem látott felvételek segítségével mutatja be a méhek életét, és mindennapjainkra gyakorolt hatásukat. A filmvetítés a Greenpeace Magyarországgal együttműködésben valósul meg. A film magyar nyelvű, angol felirattal.
Filmelőzetes: http://www.youtube.com/watch?v=wD18IGvZZWk

Az Új Múzeum Méheknek a Műcsarnok hátsó teraszán szeptember 13-án, pénteken egy nagyszabású NATO rendezvény miatt, illetve szeptember 20. és 22. között a Nemzeti Vágta programjai miatt zárva tart.

Az Új Múzeum Méheknek szeptember 30-ig látogatható minden héten, csütörtöktől vasárnapig 14 és 18 óra között a Műcsarnok hátsó teraszán. Az érdeklődőket hetente kétszer (minden csütörtökön és szombaton 16 és 18 órától) magyar és idegen nyelvű tárlatvezetésekkel, valamint további programokkal várják. A tárlatvezetésekre a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés ajánlott.

Bővebb információ a városi méhészet blogján és Facebook oldalán:
http://kozossegimez.tumblr.com/
Az "Új Múzeum Méheknek - Budapest" a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

Sajtóközlemény

Hirdetés