2018. november 17. - szombat

Miskolci Nemzeti Színház: My Fair Lady

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. október 18. 19:00
My Fair Lady premier

2013. október 18-án harmadik nagyszínpadi bemutatóját tartja a Miskolci Nemzeti Színház. Alan Jay Lerner és Frederick Loewe klasszikussá vált musicaljét, a My Fair Ladyt Béres Attila állítja színre, Görög László, Czakó Julianna és Szabó Irén főszereplésével.

A miskolci produkció igazi nagyszínpadi zenés színházi élményt ígér, az előadásban részt vesz a színház balett-tagozata és énekkara, valamint Bolba Tamás zenei vezetésével a teljes zenekar. A koreográfiát Lőcsei Jenő Liszt Ferenc díjas Érdemes művész jegyzi.
Higgins professzor szerepében Görög László lesz látható, aki tíz évvel ezelőtt Egerben már játszotta ezt a szerepet, szintén Béres Attila rendezésében. Eliza Doolittle-t váltott szereposztásban Czakó Julianna és Szabó Irén alakítja.

Eliza Doolittle, a nagyszájú londoni virágáruslány szó szerint belebotlik az utcán Henry Higginsbe, egy kellemetlen modorú fonetikaprofesszorba. A tanár mérgében könnyelmű kijelentést tesz: ha a lány néhány hónapot a helyes beszéd elsajátítására szentelne, akkor új életet kezdhetne egy úri virágboltban. Eliza komolyan veszi a félig viccnek szánt ajánlatot, rátukmálja magát a professzorra, és megkezdi a tanulást. A hat hónap azonban valóságos rémálommá válik, melynek végén a tanítvány tökéletes kiejtéssel küldheti el a szívtelen tanárt a fenébe.

„A feltörekvő virágáruslányok, ha ezt a darabot elolvassák, nehogy azt higgyék, hogy tanulás nélkül, utánzással úrinőnek adhatják ki magukat!” - írta G. B. Shaw Pygmalion című darabjának bevezetőjében. Shaw vicces és tanulságos történetéből az egyik legsikeresebb Broadway-musical született, melyben az eredeti darabbal ellentétben, kiskapu nyílik a happy end felé.

„Negyedéves színművészetis diákként találkoztam először a My Fair Ladyvel, vizsgaelőadásunk volt a stúdiószínpadon. Pickeringet játszottam benne, be volt őszítve a hajam és nagyon megküzdöttem a zenés számokkal. Utána – már elvégeztem a rendezőszakot – 2004-ben Egerben rendeztem meg, Jordán Adél és Görög László főszereplésével. Nagyon megszerettem ezt a darabot. Amikor Miskolcon újra lehetőségem lett színpadra állítani, mert Czakó Julianna és Szabó Irén személyében két olyan fiatal színésznőnk is van, akinek nagyon való ez a szerep, nem volt kérdés, hogy megint Görög Lacival szeretném színre vinni.
Érdekes tíz év után újragondolni ezt a történetet, ami amellett, hogy bájos, vicces, tele van remek szerepekkel és dalokkal, mégiscsak nagyon leleplezően szól rólunk, férfiakról, és a mi gátlásainkról, önzésünkről. Arról, hogy mennyire tudjuk (vagy nem tudjuk) átadni magunkat valakinek, aki tulajdonképpen nagyon egyszerű dolgokat vár el: egy kis figyelmet, kedvességet és azt a bátorságot, hogy merjünk gyengének is mutatkozni. A My Fair Lady egy romantikus önismereti tanfolyam nőknek és férfiaknak, egy olyan végkifejlettel, amiben a két főszereplő, Higgins és Eliza esélyt kap valami igazira; de ez esély, és nem örökreszóló bizonyosság.”
(Béres Attila, rendező)

A Frederick Loewe-Alan Jay Lerner szerzőpáros 1956 tavaszán jutott el pályafutása csúcsára a Bernard Shaw Pygmalionja nyomán írt My Fair Ladyvel. A musical szinte valamennyi dala világsláger lett, a darab minden játszottsági és bevételi rekordot megdöntött.
„1952 nyarán, amikor Hollywoodban voltam, Gabriel Pascal, a Pygmalion filmváltozatának producere megkörnyékezett azzal az ötlettel, hogy Fritz és én alakítsuk át a Pygmaliont musicallé. Hat hónapig dolgoztunk rajta, aztán úgy döntöttünk, hogy ez egy teljesíthetetlen feladat. 1954-ben ismét elővettük a darabot. Rex Harrison félve és remegve, de végül beleegyezett, hogy fellépjen egy musicalben. Higgins dalait kifejezetten neki írtuk, hogy alkalmazkodjunk az ő nem énekesi énekléséhez. Jegyzeteiben Shaw azt írta, hogy Eliza tizennyolc éves. Az első Eliza, Mrs. Patrick Campbell a negyvenes évei vége felé járt. Mi úgy döntöttünk, hogy hiszünk Shaw instrukciójának, és voltunk olyan szerencsések, hogy megtaláltuk Julie Andrewst.” – emlékezett vissza a darab keletkezésére Lerner.

A My Fair Ladyt a New York-i társulat 2717-szer játszotta el. A darab Tony díjat kapott, a filmváltozat pedig Oscart.

MY FAIR LADY - Musical két részben
Szöveg és versek: Alan JAY LERNER
Zene: Frederick LOEWE
George Bernard Shaw színművéből és Gabriel Pascal „Pygmalion” c. filmjéből adaptálva.
Fordította: UNGVÁRI Tamás
Dalszövegek: G. DÉNES György
Kossuth Díjas

Henry Higgins: GÖRÖG László Jászai-díjas
Eliza Doolittle: CZAKÓ Julianna/ SZABÓ Irén
Alfred P. Doolittle: SZEGEDI Dezső Jászai-díjas
Mrs. Pierce: SERES Ildikó Jászai-díjas / NÁDASY Erika
Pickering ezredes: SZATMÁRI György
Mrs. Higgins: MÁHR Ági Jászai-díjas / KEREKES Valéria
Freddy Eynsford-Hill: RUSZNÁK András
Mrs. Eynsford-Hill: KEREKES Valéria / PÉVA Ibolya
Harry: MOLNÁR SÁNDOR Tamás
Jammie: CSERVENÁK Vilmos
Több szerepben: SIMONFI Adrienn
Islingtoni férfi: HEGEDŰS Richárd
Kocsmáros: OSVÁTH Tibor
Lord Boxington: MOLNÁR Róbert

Közreműködik: a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, balettkara és zenekara

Vezényel: BOLBA Tamás / CSER Ádám / Philippe DE CHALENDAR
Zenei vezető: BOLBA Tamás
Koreográfus: LŐCSEI Jenő Liszt Ferenc díjas, Érdemes művész
Rendező: BÉRES Attila

A MY FAIR LADY c. musicalt a színház a Tams-Witmark Music Library, Inc. (560 Lexington Avenue, New York, NY 10022) céggel kötött szerződés alapján mutatja be.

2013. október 18. 19:00 - Bemutató
Lerner-Loewe: My Fair Lady
Miskolci Nemzeti Színház

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.

Hegedűs D. Géza köszönti Galambos Erzsit

Pénteken, október 26-án ünnepelte a József Attila Színház társulata Galambos Erzsit, aki épp hetven éve lépett a világot jelentő deszkákra.