Robert Capa: A játékos

Időpont: 
2013. szeptember 18. 0:00 - szerda - 2014. január 12. 0:00 - vasárnap

2013. szeptember közepén a Magyar Nemzeti Múzeumban megnyílt Robert Capa, a világhírű fotóriporter születésének 100. évfordulójára a Robert Capa / A játékos című kiállítás. Fényképek, vetített képek, tárgyak és dokumentumok, imitált enteriőrök és hangkulisszák idézik meg Capa világát. Az ismert Capa-képeket a sajátos történeti értelmezésben látjuk és láttatják.

Az eddigi Robert Capa-kiállítások általában azt igyekeztek körüljárni, kicsoda volt Robert Capa. A világhírű fotóriporter születésének 100. évfordulójára készülő tárlat problémacentrikus. Az egyes termekben a Capa-szerepeket mutatják be és történeti válaszokat keresnek a kérdésre: mi volt Robert Capa. Emigráns, aki sehol sem telepedett meg. Fotóriporter és haditudósító, aki háborúkról írt és filmet forgatott róla. Hős, akiről nemzedéke legjobb írói írtak elismeréssel. Sármőr, akiért rajongtak a nők. Esendő ember, akinek szenvedélye volt a póker.
Szerepek, kényszerek és lehetőségek formálják töredékes egésszé az Embert, akinek élete nagyon különböző mozaikokból rakható ki. Látható-e egy élet minden titka, pillanata? A Robert Capa / A Játékos című kiállítás a lehetőségekből mutat fel darabokat, amikből egy rendkívüli életút rajzolódik ki.

A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára, az UNESCO Általános Konferenciája 2013-ban Robert Capa születésének 100. évfordulóját felvette azon évfordulók közé, amelyeket a szervezet megünneplésre méltónak talál. Az UNESCO alapelveivel összhangban, a tárlatban legalább 75%-ban újrahasznosított anyagokat használtak fel. Újrahasznosított alapanyagokból dolgoztak, amelyben az anyagszerűség, a dolgok szerkezete mutatkozik meg.
Robert Capa Friedmann Endre Ernő néven Budapesten született 1913. október 22-én.

A Belvárosban töltötte gyermekkorát, szüleinek a Városház utcában volt varrószalonja és lakása. 1931-ben költözött Berlinbe, ahol politikai újságírást tanult, majd itt kezdett egy fotóügynökségnél dolgozni. 1933-ban rövid bécsi, majd budapesti tartózkodás után Párizsba indult: a filmiparban és a képes hetilapoknál egyaránt szerencsét próbált. Életét döntően a spanyol polgárháborúban készített fotóriportjai változtatták meg: ekkor futott be mint haditudósító, de sohasem szabadult a film vonzásától. 1938-ban Kínába utazott Joris Ivens dokumentumfilmjének asszisztenseként. 1939-ben Amerikába emigrált. A második világháború észak-afrikai, olaszországi, normandiai és németországi frontjain fényképezett a Life magazin riportereként. A háború után a Szovjetunióról, Magyarországról, Izraelről készített nagyobb lélegzetű riportokat, világhírű szerzőtársakkal. Hollywoodban is megfordult barátai között írók, rendezők, színészek is voltak. Sokat fotózott forgatásokon is. Igazi sármőr volt, imádta a nőket, egy időben szerelmi viszonyt folytatott Ingrid Bergmannal is.
1954. május 25-én hivatása gyakorlása közben aknára lépett és életét vesztette.

Több mint 70 ezer negatívból, kontaktfelvételből, pozitívból álló hagyatékát az öccse által alapított International Center of Photography őrzi New Yorkban. 2008/2009 fordulóján a 937 képet magában foglaló mestersorozatot a magyar kulturális kormányzat vásárolta meg. Azóta a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének része.

A kiállításban szereplő több mint 160 Capa-felvétel döntően a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből származik.
A kiállításhoz kölcsönadóként hozzájárultak: Hulton Archive, Getty lmages, London; Kassák Múzeum, Budapest; Országos Széchényi Könyvtár, Budapest; Közép-Európai 

Egyetem, Budapest; Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, Budapest; Műcsarnok Könyvtára,
Budapest; Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára, Budapest; Országgyűlési
Könyvtár, Budapest; Magyar Országos Levéltár, Budapest; Magyar Fotográfiai Múzeum,
Kecskemét valamint itthoni és külföldi magánszemélyek.
A kiállításhoz különleges Doku-tér is tartozik; itt lehet elmélyülni a Capa-irodalomban, megpihenni, visszalapozni az időben, átgondolni a látottakat.

A kiállításhoz több program kapcsolódott/kapcsolódik.
Az ADU-ESTEK sorozatban - a beszélgetések moderátora: Fisli Éva, kurátor - 2013. október 31. csütörtök, 18.00 órakor a Haditudósító / Fotóriporter címmel Stemlerné Balog Ilona, és Szarka Klára fotótörténészek és Sopronyi Gyula fotóriporter beszélgetnek.

2013. november 14. csütörtök, 18.00 órakor a Játék, szenvedély téma vendége Mérő László, matematikus, pszichológus és végül 2013. december 12. csütörtök, 18.00 órakor Csatlós Judit muzeológus, kultúrakutató és K. Horváth Zsolt társadalomtörténész témája a Hős.

Az október elején kezdődött Drámapedagógia, Káva-péntek sorozatban a Robert Capa / A Játékos című kiállításhoz kapcsolódva, a tárlatban kifejtett problémákkal, így a kivándorlással, a játékszenvedéllyel és a hős fogalmával foglalkoztak

A Káva Kulturális Műhely drámapedagógusai és a kiállítás kurátora együtt dolgozták ki a helyre és témára szabott drámafoglalkozást. Kifejezetten a középiskolás osztályoknak ajánlva,
a következő foglalkozás 2013. október 25. 09:00 - 10:30.
Meghirdetett időpontokban és előzetes regisztráció alapján tárlatvezetéseket is tartanak.
A Puskin mozival együttműködésben a Robert Capa / A Játékos című kiállításában felvetett problémák köré szerveznek havonta jelentkező filmklubot. (Külső helyszín: Puskin mozi) Foglalkoznak tehát a kivándorlással, a játékszenvedéllyel, a hős és a fotóriporter fogalmával. A vetítések után közvetlen beszélgetésekre hívják a nézőket Stőhr Lóránt filmesztéta és Fisli Éva, a kiállítás kurátora részvételével. A sorozat célja, hogy az egykori Fórum mozi termében a közös filmnézés egyedi élményén túl rámutassanak: ahogy a filmek is megfejthető jelek sokaságával dolgoznak, a múzeumi kiállítások is többféleképpen elemezhetők és izgalmasan továbbgondolhatók. 

Az eddigiek folyamán Dárday István, Szalai Györgyi filmjét, Az emigráns - Minden másképp van és Fernando Meirelles, Isten városa c. filmjét lehetett megtekinteni. 

November 4. 20.00
Az ötödik pecsét (színes, magyar filmdráma, 107 perc, 1976) Rendezte: Fábri Zoltán
December 4. 20.00
Fotográfia (fekete-fehér, magyar játékfilm, 77 perc, 1972) Rendezte: Zolnay Pál 

A budapesti kiállítás és az októberben nyíló olaszországi bemutató építéséről blogot indítottak: www.capal00.blog.hu

További információk: www.facebook.com/nemzetimuzeum