Bráda Tibor festőművész kiállítása (nov.22- dec. 22.)

Időpont: 
2013. november 22. 0:00 - péntek - 2013. december 22. 0:00 - vasárnap

Két bátyám után harmadikként láttam meg a napvilágot. Elég későn. Apám (gimnáziumi tanár) azt mondta, hogyha a gyerek fiú lesz, legyen pap, ha leány, akkor meg Piroska. Anyám (tanítónő) másként döntött: egyik se lettem. 

A második világháború ellenére jó dolgok is történtek velünk gyermekkorunkban. Időnként a holland református egyház segítségét élvezhettük.

A menekülésekről azt hittem, hogy kirándulunk.

Apám elvesztése viszont az egész életünkre rányomta a bélyegét. Harminc évig vártuk a hazajövetelét. Rengeteg iskolába jártam, és mindegyikben csak rajzolni szerettem. Végül Albertirsán egy képzőművészeti főiskolát végzett apáca rajztanárnő segített a pályára: Puruczky Mária.

A Török Pál utcai gimnáziumban, Ujváry Lajos osztályában talán életem legpörgőbb, legizgalmasabb éveit éltem. Tudom, hogy minden osztály a legjobb, de a mienk is az volt. 1956-ban mindjárt egy forradalommal kezdtük a tanulmányainkat. A két lövöldözés között alig telt el másfél évtized, nekünk szinte ez megszokott állapot volt. A főiskola már gyötrelmesebb időszaka volt életemnek.  1960-tól 1967-ig. Grúber Béla és Georges Rouault kegyetlen terhekkel nehezítették tanulmányaimat. Szentiványi Lajos könnyed, ragyogó koloritja, kitűnő franciás szelleme sem tudta teljes mértékig megadni festészeti szabadságomat.

 Nagyon fiatalon kezdtem a tanítást a Képzőművészeti Egyetemen, talán ezzel  is várhattam volna. Hiszen azokat a feladatokat, amelyeket nekem kellett volna megoldanom, a hallgatóktól megoldva kaptam vissza.

 Életem során rengeteg társadalmi munkát végeztem – mindig a szakmáért.  Úgy látszik, ez egyeseknél eleve elrendeltetés dolga (Isten csapása). Most a magyar festészet napjának szervezése a mániám.

 Nagyon sok kiállításom volt eddig (ezt másutt a curriculum vitae tartalmazza).  Különösen szeretek a családommal kiállítani: festőművész feleségemmel, Deák Ilonával, bőrműves nagyobbik leányommal, Bráda Judittal, keramikus kisebbik leányommal, Bráda Enikővel. Ezt külföldön is és hazánkban is szívesen vállaljuk.

 Karcagi születésem folytán a gyerekkorom egy részét a berekfürdői üveggyár közelében töltöttem. Így volt alkalmam beleszeretni az üveg ragyogásába. Nincs az a festék, amelyik versenyezni tudna a nap által megvilágított színes üveggel. Nemsokára elkészül az ötvenedik üvegfestményem. Talán pont azért, mert az előbb említettnek az ellentéte, a másik szerelmem a pasztell. Bársonyos, lágy, kissé visszafogott színeivel más mondandókat hordoz.

 Köszöntöm mindazokat, akik értőn és elfogultságok nélkül tudják élvezni azokat  az örömöket, amelyeket csak a festészet tud nyújtani!

Helyszín: Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont
1085. Budapest, József krt. 70.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2013.november 28-dec 22-ig hétköznapokon 9-18 óráig, szombaton: 10-15 óráig

Tárlatvezetés 500 Ft: december 4, 11, 18 szerda 18 órától

Hirdetés