Phil Grabsky: Chopin nyomában

Időpont: 
2014. május 30. 19:00 - péntek

2014. május 30-án az Uránia Filmszínházban folytatódik a Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában c. Phil Grabsky sorozat. A 4. és egyben (sajnos) utolsó részben Chopin kerül bemutatásra.

A Beethoven, Mozart, Haydn és Chopin munkásságát bemutató alkotások, "koncert-dokumentumfilmek” mindegyikében hatvannál is több zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben, kiváló muzsikusok tolmácsolásában. A filmek készítése során az átfogó kép érdekében közel száz interjú készült zenészekkel, zenetörténészekkel - mindazonáltal a filmek esszenciáját a zeneművek adják. 2014 májusában a művészportréiról méltán híres filmrendező, forgatókönyvíró és producer, Phil Grabsky a világ mozijain keresztül bemutatja a nagyközönségnek a XIX. század egyik legjelentősebb zeneszerzője Frédéric Chopin munkásságát.

A párizsi sírhantot ma is zarándokok látogatják, és világszerte meg lehet tölteni a koncerttermeket pusztán a nevével. De ki is volt valójában ez a férfi, aki őrülten lámpalázas volt minden nyilvános fellépéskor, aki Lengyelországot úgy hagyta el Párizs kedvéért, hogy soha nem tért vissza, aki összebarátkozott a leghírhedtebb francia transzvesztitákkal, egész ritkán adott koncerteket, és dacára egészen gyenge egészségének, az 1880-as évek legerőteljesebb, legélettelibb szerzeményeit vetette papírra? Hogyan tudott ez a lengyel fiatalember ilyen szédítő magasságot elérni?

Phil Grabsky négyéves kutatómunka és utazás után immár felkészült Chopin életének és zeneszerzői munkásságának objektív bemutatására. Az imént feltett kérdésekre olyan neves történésztől várja a válaszokat, mint Jeremy Sierpmann vagy a világ élvonalához tartozó muzsikusok, akik Chopin melódiáit megszólaltatják a filmben: Leif Ove Andsnes, Lars Vogt, Daniel Barenboim, Ronald Brautigam és Kevin Kenner. A színpadi és televíziós színészként is nagyra tartott Juliet Stevenson a narrátor, David Dawson kölcsönözte hangját a levelek Chopinjének.
Az elhangzó zenei részletek a National Philharmonic Hallban, Varsóban lett felvéve, 2010. február 26-án a Fryderyk Chopin Institute által rendezett gálakoncerten.

Rendező: Phil Grabsky. Narrátor: Juliet Stevenson
Bemutató: 2014. május 30. 19:00
Ismétlés: június 8. 19:00, június 14. 11:00