Hívnak a csillagok. Zenés irodalmi est az Új Színházban az Összefogás Napján

Helyszín: 
Időpont: 
2014. június 4. 19:00 - szerda

A magyar történelem zivataros, vagy épp magasztos eseményeinek történéseit zászlajára tűző Historica zenekar immár negyedik alkalommal veszi birtokba az Új színház pódiumát.

A Wass Albertről szóló, valamint a Trianoni békediktátum emlékműsorai után egy csendes, akusztikus, irodalmi zenés estre készülnek a Paulay Ede utcai teátrumban. A Historica a klasszikus értelemben vett rock koncertek keretein túlnyújtózkodva az Új Színház rendszeres szereplője, ahol erdélyi költők, írók műveiből idéznek, mindezt összekötve saját szerzeményeikkel.

A 2013 januárjában bemutatott, a Kő marad című produkciójuk vendége volt Usztics Mátyás, Döbrentei Kornél, Takaró Mihály irodalomtörténész, valamint a nagytiszteletű református lelkipásztor Bartha József. Poncski Lilla - aki fiatal kora ellenére a költészet hiteles tolmácsolója - előadásában többnyire a magasztos hangulatú versek keltek, és kelnek ma is életre. A darab, támogatva a Holtmarosi Tulipán Gyermekotthont, valamint a Czegei Wass Albert Alapítványt, szép számú jótékonysági bemutatót megért. Többek között 2012 júniusában ezzel az előadással zárta az évadot az Új Színház, nagy sikerrel és telt ház előtt, de a darabot bemutatták már Los Angelesben, az Egyesült Magyar Házban is. Mindezek fényében aligha meglepő, hogy az Új színház vezetése a 2013-2014. évadzáró előadására ismét Ézsiás Péteréket kérte fel. 2014. június 4-én, a trianoni békediktátum napján mutatják be új darabjukat, amelyet Sinka István költeménye ihletett, s megzenésítve régóta erősíti a zenekar repertoárját.

"Új zenés, irodalmi műsorral - Hívnak a csillagok címmel - készülünk, most akusztikus formában - kezdte beszámolóját a színházi előadás előkészületeiről Ézsiás Péter, a Historica frontembere. A jól ismert dalokat rendhagyó módon szólaltatjuk meg, elhagyva a rockzenekari hangszerelést. Az előadás résztvevője, a zenekar két alapítóján (Ézsiás Péter - ének és Hegyi Károly - billentyűk) kívül, ezúttal Huszák Zsolt (akusztikus gitár, vokál) lesz. A verseket továbbra is Poncski Lilla adja elő. Közreműködik még Rozslay Eszter népdalénekes, valamint lányom, Ézsiás Eszter zongorán. Az Új színházban eddig három telt házas előadást sikerült tető alá hoznunk, reméljük a mostani is az lesz! Nagyon szeretem ezeket a fellépéseket, hiszen a színházi környezetben valahogy sokkal meghittebb, bensőségesebb hangulatot lehet teremteni" – zárta ismertetőjét a zenekarvezető.

Hirdetés