Bujdosó-borok a Bálna „gyomrában”

Helyszín: 
Időpont: 
2014. június 11. 14:00 - 22:00 - szerda

A Borigo magazin fennállásának tizedik évfordulója alkalmából június 11-én rendezvényt tart a Bálna Budapestben.

Bemutatásra kerülnek a magazin elmúlt tíz évének meghatározó pincészetei és azok borai, mégpedig oly módon, hogy meghívták a Borigo Top 100 összes kiadásának (2005-2013) minden nyertesét, de olyan pincészeteket is, melyek valamely részkategóriában nyújtottak kiemelkedőt. A rendezvényen több kategóriában díjátadót tartanak, megválasztva az elmúlt tíz év legjobb pincészeteit és borait, valamint egy a Borigo eddigi címlapjaiból készült kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. A program délután kettő órakor veszi kezdetét egy mesterkurzussal, majd négy órától egészen este tíz óráig sétálókóstolóval folytatódik.

A sétálókóstolón a legjobb pincészetek, köztük a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet legjobb borait – köztük a közelmúltban Citadelles du Vin díjat is elnyert Sirocco 09’-et – kóstolhatják végig a látogatók. A Bujdosó Pincészet legjobb borai közül a népszerű Pinot Noir és Cabernet Sauvignon egybeszüreteléséből született gyöngyöző bor, a Rosecco, fehérbor-kínálatukból a Kapitány, a négy bor házasságából előállított különlegesség, a Nemere ’12, vörösbor-kínálatukból pedig a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir házasításaként létrejött Sirocco ’09 valamint a Merlot dűlő- és hordószelekció bora, a Kokas ’09 is kóstolható lesz. Ez utóbbi egyébként nemrégiben „Balatonboglár bora” is lett.

A Bujdosó Sirocco a világ legjobb borai közé jutott.
A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Sirocco ’09 bora kiérdemelte a bordeaux-i Les Citadelles du Vin borverseny elismerését. A francia borversenyt szakmai szempontból a világ legrangosabbjai között tartják számon. A Les Citadelles du Vin idén 14. alkalommal rendezte meg a világ legjobb borainak versenyét. A versenyre összesen 28 országból érkezett bor és párlat, hogy kivívják a nemzetközi szakmai zsűri elismerését. A közel hetventagú zsűri (ötven nemzetközi és 18 francia nemzetiségű szakember) 1.081 tételt kóstolt végig, hogy kiválaszthassa közülük a legjobbakat. A bordeaux-i megmérettetésre idén is javarészt – közel 80 százalékban – külföldi borok érkeztek. A nevezett tételeknek csupán 29 százaléka kapott díjat, összesen négy kategóriában. Idén 317 arany- és ezüstérmet osztottak ki. A 699 nevezett vörösbor között a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2009-es évjáratú Sirocco nevű bora is kivívta az ítészek tetszését, akik ezüstéremmel díjazták a magyar borkiválóságot.
„Tavaly már a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is bizonyított az aranyérmes Sirocco ’09 prémium borunk, így az idei bordeaux-i borversenyen elért eredményünk után megerősítést nyertünk azon a téren, hogy a dél-balatoni vörösborunknak helye van a legjobbak között.”

A Sirocco Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir házasításából született vörösbor. Illatában erdei bogyós gyümölcsök és fűszerek jelennek meg, ízében pedig ribizke, hecsedli bukkan elő, lecsengése pedig étcsokoládés. Már kóstolásakor érezhető a bor alkotóelemeinek harmóniája: teste, élénkebb savai valamint lekerekedett tannintartalma kerek egésszé áll össze.

A Borigo évforduló programbontása:
14.00-16.00 Mesterkurzus
16.00-22.00 Sétálókóstoló
19.00 Díjátadó ünnepség a 10 év legjobbjainak
20.00 Tombola
22.00 Kapuzárás

Hirdetés