Szabadság napi ünnepi koncert a Margitszigeten június 19-én

Időpont: 
2014. június 19. 19:00 - 22:00 - csütörtök

1991. június 19-e óta, amikor az utolsó szovjet katona elhagyta hazánkat, nincs megszálló hadsereg hazánk területén. Tarlós István főpolgármester javaslatára 2011-ben döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy a díszpolgári kitüntetések átadásával teszi emlékezetessé és ünnepélyessé ezt a napot.

Az elmúlt három évben ez már hagyománnyá vált. A szabadság napján délelőtt az Újvárosháza dísztermében rendezett ünnepségen adja át Tarlós István főpolgármester a díszpolgári kitüntetéseket. A Fővárosi Közgyűlés 2014. április 30-i ülésén zárt ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy díszpolgári címet adományoznak Csoóri Sándor költőnek, prózaírónak, Dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázónak, Dr. Jelenits István piarista szerzetesnek, Kocsis Zoltán karmesternek, zongoraművésznek, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatójának, Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszónak, Psota Irén színművésznőnek, a Nemzet Színészének, Ránki Dezső zongoraművésznek, Rost Andrea előadóművésznek, operaénekesnek, Rubik Ernő építésznek, játéktervezőnek, Taróczy Balázs teniszezőnek, Tóth II. Józsefnek (válogatott labdarúgó, edző, az Aranycsapat tagja), posztumusz díszpolgári címet kap Czibor Zoltán labdarúgó, az Aranycsapat tagja és Rónay György költő, író, műfordító. A díszpolgári címek adományozásáról szóló rendelet szerint az kaphat díszpolgári címet, aki Budapest és polgárai számára, a város fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett.

Az ünnep alkalmából, az új díszpolgárok tiszteletére a Fővárosi Önkormányzat és a főpolgármester este ünnepi koncerten várja Budapest zeneszerető közönségét a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Idén is a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet, az est karmestere Takács-Nagy Gábor. A műsort Mozart B-dúr (No. 33, K.319) szimfóniájával kezdik, a műsor második részében pedig Kodály Háry János szvitje hangzik el. A klasszikus zenei „tortán“ ebben az évben lesz könnyű, édes „hab“ is: érkeznek a Madách Színház művészei, akik a nyári premiert megelőlegezve ízelítőt adnak a Mamma Mia! musical magyar előadásából, Szirtes Tamás rendezésében. A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban lesz.

A hangversenyre ingyenesen előzetesen igényelhető jegyekkel lehet bejutni. Akiknek nem jut ülőhely a színház nézőterén, azok a Víztorony körüli fedett teraszon, vagy a Víztorony előtti téren kivetítőkön élvezhetik a nyáresti koncertet. A koncert előtt és után a BKK sűrítve közlekedteti a 26-os buszt, de ajánlják a margitszigeti kishajók igénybevételét is. Aki az ünnepi koncertre jön és hamarabb elindul, a szigeten sétálva láthatja a megújulás jeleit: a tavaly felújított szökőkút idén új zenei programmal szórakoztatja a sziget látogatóit, és megkezdődött a futókör felújítása is, amely korszerűbb, strapabíróbb felülettel, a térfigyelő kamerák nyújtotta biztonsággal, csomagmegőrzővel, öltözőkkel várja majd a futókat, kocogókat.

Hirdetés