24. Művészetek Völgye 2014

Időpont: 
2014. július 25. 0:00 - péntek - 2014. augusztus 3. 0:00 - vasárnap

Idén július 25. és augusztus 3. között 24. alkalommal, 53 helyszínen, közel 1000 programmal és 1500 fellépővel vár Magyarország legrégebbi, de idén új sebességre kapcsoló összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye.

A Balaton-felvidék több száz éves településein (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend) megrendezendő 10 napos rendezvénysorozat látogatói idén a már klasszikus „völgyművészek” előadásai mellett új fellépőkkel, programokkal és helyszínekkel találkozhatnak. Az ország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja hű kíván maradni az alapítás óta jellemző értékőrző és értékteremtő törekvéseihez, ugyanakkor az innováció jegyében olyan új szubkultúrák felé is nyit, amelyek korábban kevésbé voltak jelen a Völgyben.

A rendezvénysorozat programjaiban megmutatkozik a kultúra műfajbeli sokszínűsége és képviselőinek színe-java: közel 1000 program és 1500 közreműködő várja az érdeklődőket. Lesznek hajnalig tartó koncertek, tánc, színház, stand-up és slam poetry előadások, startupper helyek, könyvbemutatók és irodalmi estek, klasszikus-, népzenei, világzenei és jazz-performanszok, táncházak, gyermekprogramok, játszóházak, filmvetítések, zenés erdei séták, képző- és iparművészeti kiállítások, országos fazekas- és keramikus találkozó, kézműves vásár, környezet- és természetvédelmi programok, bor és pálinka kóstolók.

„Ilyenkor a templomok, az erdei tisztások és rétek, a szigetek és malmok, sőt az utcák, terek, udvarok, faluházak, pajták és pincék mind szerepet cserélnek és átlényegülnek színházzá, kiállítási vagy koncertteremmé, mozivá, bábszínházzá, vagy akár piactérré. Egyedi helyszíneire költöző alkotócsoportjaival, a legfurcsább zárt és szabad terek kihasználásával a Művészetek Völgye, különös, máshol nem reprodukálható atmoszférát teremt, a Völgyben évről évre megszületik az „itt és most és együtt” megismételhetetlen élménye.” - mondta Márta István fesztiváligazgató.

Az ország legrégebbi fesztiválja idén megújul, még tágabbra nyitja kapuit. Így Kapolcson az olyan klasszikus helyszínek mellett, mint a Palya-udvar, a Blue sPot Café, Muharay Udvar, Kapolcsi Hobo Klub, vagy a Kaláka Versudvar, számos új fellépővel, programmal és helyszínnel bővül idén a Völgy kínálata. Ilyen például a Design Terminál által fémjelzett startupper központ, Harcsa Veronika saját udvara, vagy a Fonó által üzemeltetett FolkUdvar és az ifjúsági darabokat és amatőr társulatokat bemutató Színház Színpad. A helyi kulturális és gasztronómiai hagyományokat – többek között – a taliándörögdi Ősök Háza, az Éltető Völgy és a kapolcsi Kék Abrosz programjai mutatják be.

A tradíció és innováció szellemiségének jegyében olyan visszatérő művészek előadásaival és új fellépőkkel találkozhatunk, mint pl.: Erik Truffaz, Club des Belugas, Snétberger Ferenc, Magashegyi Underground, Little G. Weevil, Slam poetry, Ivan and the Parazol, Kolibri Színház, Momentán Társulat, Varró Dani, Sebő, Rájátszás, PASO, Sena, Boggie, Anna and the Barbies, Lovasi András, Lackfi János, Sebestyén Márta, Kaláka, Palya Bea, Harcsa Veronika, Barabás Lőrinc, Blue sPot, Ferenczi György, Random Trip, Kéknyúl Hammond Band, Mary Popkids, stb.

A taliándörögdi helyszíneken zöld programokkal, sokszínű természetismereti és kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, feltörekvő zenekarok bemutatkozó koncertjeivel, valamint a stand-up klasszikusaival várják a Völgy barátokat.
Vigántpetend határában, Csórompusztán pedig ismét letáborozik a Hello Wood és csapata. Tudományos és művészeti területeket integrálnak, közösséget építenek és tehetséget kutatnak. Az egyhetes nemzetközi alkotótáborukban született alkotásaikat kiállítják a fesztivál ideje alatt.
Idén a Völgy hidat képez múlt, jelen és jövő között, nem csupán a művészetek, hanem a technika terén is. A világon egyedülálló mobilapp segítségével egy platformon belül tájékozódhatnak a helyszínekről, összeállíthatják programjukat, az év 365 napján hallgathatják a Völgyben fellépő előadókat, megvásárolhatják napi vagy hetijegyüket és készülékük segítségével még fizethetnek is bizonyos helyszíneken. Az alkalmazás segítségével ráadásul a látogatók akár 50 százalékkal olcsóbban vehetik meg 10 napos jegyüket, ha levadásszák az országosan kihelyezett fatáblákon található faragott QR kódokat. Az applikáció letölthető a Google Playből, illetve az App Store-ból is.