10. BuSho: Győzelem!

Időpont: 
2014. szeptember 2. 0:00 - kedd - 2014. szeptember 7. 0:00 - vasárnap

2014. szeptember 2. és 7. között jubilál azaz tizedszer kerül megrendezésre a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A fesztiválnak 6 évig otthont adó Vörösmarty mozi bezárásával a központi vetítések helyszíne ezúttal a Puskin mozi és a Corvintető lesz, a vidéki helyszínek között pedig szintén debütál majd Sopron. A versenyprogram és az információs vetítések mellett ismét kiállítások, partnerfesztiválok legjobbjai, workshop bemutatók és a fesztivál jóvoltából immáron negyedik alkalommal Magyarországon, az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilmes kategóriájának jelöltjei is bemutatásra kerülnek majd.

A szokásos tavaszi 2 hónapos kemény szelektálást követően, melynek során több, mint 70 országból közel 1200 rövidfilm került az előzsűri elé –kategóriánként hozzávetőlegesen 135 animáció, 165 kísérleti és 835 fikciós film- megszületett a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja! Ha hihetünk a statisztikát készítők pontosságában, akkor elég érdekesen alakult a nevező országok sorrendje, bár a nevek a szokásosak, a számok viszont szinte hihetetlennek tűnnek, miszerint: Németország 136 nevezést küldött, Spanyolország 137-et, míg az idei képzeletbeli dobogónk legfelső fokán az USA áll, nem kevesebb, mint 138 alkotással! A jól bevált 15 órás versenyprogramba ezúttal 81 alkotás jutott, az információs vetítésekbe, az animációs és a magyar panoráma szekcióba pedig összesen szintén ennyi.

Az előzsűriben mindössze annyi változás történt, hogy bővült egy fővel, tehát csatlakozott Csánki Kata, filmes munkatárs az évek óta jól bevált csapathoz: Orosz Annaida – fesztivál kurátor, Mag István - rendező asszisztens, Patrovits Tamás – animátor, Csüllög Edina, Észtországban élő filmes kollegina valamint Rimóczi László – forgatókönyvíró aki így foglalta össze a látottakat: „Minden évben elcsodálkozom, hogyan lehet egyre jobb és jobb rövidfilmeket csinálni és mi hogyan tudunk az egyre jobb és jobból egyre jobb és jobbakat beválogatni? Egyre több filmben fordul elő történet – ami szintén jó jel. Itt lesz bunyó, zombi, robbanás, szadómazó, hazugság és árulás, hűség és megbocsátás, trónok és harca. Facér, mások szerint helyesnek mondott filmek keresik hűséges nézőjüket.” A Nemzetközi Zsűri névsorát, csak a kezdés előtti napokban hozzuk majd nyilvánosságra, azonban nagy örömünkre, ismét a fedélzeten tudhatjuk majd a Diákzsűri delegáltjait! Idén június végén ismét lezajlott a 8. GomBuSho összművészeti alkotótábor, melyen az alkotások mellett újra előkészítettük a fesztivál arculati elemeit, amiket majd a fesztiválon tekinthet meg a közönség! A workshop lezárásával pedig meghirdettük a legújabb P2P//:1989 elnevezésű filmversenyünket, melyet a Balassi Intézet New York-i Magyar Kulturális Központjával karöltve hirdetünk meg az 1989-es történelmi jelentőségű események 25. évfordulója alkalmából. A fődíj kategóriánként 1000,- USA dollár, amiért már érdemes elolvasni az alábbi kiírást!

Július 20-ig vártuk a vetítési kópiákat a programba került alkotásokhoz, melyek többé-kevésbé sikeresen meg is érkeztek! Elkészült a részletes bontás is a versenyprogramhoz, tehát a fent említett 3 nap alatt 15 egyórás blokkban kerülnek majd vetítésre a legjobbak! A versenybe került alkotóknak ismét lehetőségük volt akkreditálni a fesztiválra, idén is sokan érkeznek majd Budapestre, hogy személyesen képviseljék filmjüket. A versenyfilmek között ismét szép számmal találhatunk magyar rövidfilmeket, ráadásul több visszatérő alkotó is a nemzetközi mezőnyben mutathatja be alkotását, a teljesség igénye nélkül a nemrég EFA jelölést kapott Szabó Simon vagy Ferenczik Áron, Tóth Barnabás, Szirmai Márton és a Dési-Móray alkotópáros is. A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett panoráma / információs szekcióba jutott alkotásoknak is, mely ebben az esztendőben kifejezetten erős filmeket vonultat majd fel. A nem versenybe került valamennyi benevezett magyar alkotás is bemutatásra kerül majd.

A központi helyszín, a budapesti Puskin Mozi és az esti ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető mellett párhuzamosan zajlanak majd a vetítések több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett új helyszínként debütál majd a soproni, Búgócsiga. Ezúttal is láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is! Esti koncertek továbbra is a Trafikban és Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon, idén negyedik alkalommal tekinthetőek meg az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának jelöltjei! Jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, elővételben lehet foglalni a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 10. BuSho fesztiválra.