Nigéria uralkodói - George Osodi fotói

Helyszín: 
Időpont: 
2014. szeptember 19. 17:00 - péntek

Különleges vendégkiállítás nyílik 2014. szeptember 19-én a Néprajzi Múzeumban: Nigéria uralkodói - George Osodi fotói címmel.

George Osodi nigériai fotós, Lagoszban él. Közgazdászként végzett a lagoszi egyetemen, autodidaktaként tanult fotózni. A lagoszi Comet magazin fotóriportere lett, majd 1999-től az Associated Press hírügynökség tudósítója. Számos helyi és nemzetközi megbízása van, dolgozott többek között a New York Times, a Time magazin, a Guardian, a Telegraph, a London Times, a USA Today, az International Herald Tribune, a CBB és a Der Spiegel lapoknak. Több nemzetközi díjat nyert fotóival, munkáit világszerte rengeteg egyéni és csoportos kiállításon lehetett megtekinteni. A Nigéria Uralkodói az első művészi projektje, amely még folyamatban van. A kiállítás az elmúlt két év munkájából mutat be egy válogatást.

„Ősi szokások, építészet, fantasztikus pompa: a Nigéria uralkodói című kiállítás a különböző törzsek legbelsőbb köreibe vezet be minket királyuk személyén keresztül. A királyok pompás, teljes díszben készült hivatalos portréját az uralkodó rövid életrajza kíséri, valamint ismertető az adott törzs szokásairól és történetéről. A Nigéria uralkodói című kiállítás egyedülálló bepillantást nyújt e különleges személyiségek életmódjába, akik őrzik a múlt értékeit, miközben egy új évezredbe lépnek. Az ösztönzött, hogy ezt a változatos országot beutazva és a portrékon túltekintve felfedezzem e személyek környezetét, mivel ők vigyázzák kulturális örökségünket és a békét. Építészetük, öltözködési stílusuk és személyiségük bemutatása által tisztelegjek előttük, miközben a látogatók elé tárjam országom gazdag kultúráját is. Úgy gondolom, főként a mai világ széthúzással és bizonytalansággal teli válsága idején, hogy az emberek a köztük lévő különbségeket értéknek tekintik, nem pedig kivetnivalónak vagy elválasztó erőnek.” (George Osodi)
Kurátorok: Zsazsi Chaillet és Ziggi Golding

Megnyitó: 2014. szeptember 19. 17.00 óra
Néprajzi Múzeum, Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
Köszöntőt mond: Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója
A kiállítást megnyitja: Őfelsége Benjamin Ikechukwu, Keagborekuzi I., Agbor Uralkodója
A tárlat 2014. december 14-ig tekinthető meg.
A művész szeptember 18-20-ig Budapesten tartózkodik.
A kiállítás támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Néprajzi Múzeum, MOL Group,Mizerák István Alapítvány, Hungarian  Trade and Cultural Center, Fotóhónap 2014, Magyar Afrika Társaság

Hirdetés