Határon Túli Hétfők.

Helyszín: 
Időpont: 
2014. november 17. 0:00 - hétfő - 2014. december 15. 0:00 - hétfő

Újra határon túli társulatokat lát vendégül a Thália Színház.

A tavalyi évad sikeres bemutatóiból hamarosan 4 előadás kerül műsorra a nagyszínpadon, melyből hármat a Magyar Televízió is megörökít.

A Határon Túli Hétfők sorát november 17-én a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása nyitja, Tamási Áron: Rendes feltámadás című produkciójával. A darab, egy, az élete vége fele járó ember számadását dolgozza fel. Olyan történet, mely csak lényegi kérdéseket feszeget. Az előadás az emberről szól, a székely észjárás és logika megfogalmazásában. Tamási Áron novelláját a rendező, Csurulya Csongor dramatizálta.

Ezt követi november 24-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Futótűze. A libanoni születésű, Kanadába menekült többszörösen kitüntetett író drámája, egy elveszett, titokzatos és homályos múlt mozaik-szerűen felépített története, és a beavatás-szerű úté, melyen az ikerpár, Jeanne és Simon elindul. A mű filmváltozatát 2011-ben Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriában. Wajdi Mouawad drámáját Radu-Alexandru Nica vitte színre.

A határon túli előadások sora december 8-án az Újvidéki Színház, Végel László azonos című regényének felhasználásával készült, Neoplanta című előadásával folytatódik, melynek rendezője Urbán András.
Az darab Újvidék története – és egyfajta szembenézés önmagunkkal, a sorssal, a társadalommal, de nem történelmi, hanem jelenkori vonatkozásban. Az előadás a BITEF-en közönségdíjat, Urbán András pedig a legjobb rendezőnek járó díjat kapott.

A sort a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós társulat zárja december 15-én, Pierre Beaumarchais: Figaro házassága című darabjával, rendező: Keresztes Attila. A produkció Beaumarchais és Mozart művének ötvözése.

Az előadásokra kedvezményes árú jegyek kaphatók és bérlet is váltható.

Hirdetés