Füveskönyvek a budapesti Nemzeti Színházban.

Helyszín: 
Időpont: 
2014. november 25. 19:30 - kedd

Egy különleges spirituális utazás.

A Gyulai Várszínház sikerdarabját, Hamvas Béla – Márai Sándor – Weöres Sándor: Füveskönyvek – az Élet nagy kérdései című előadás a Nemzeti Színházban látható november 25-én, kedden 19.30 órakor.

A Füveskönyvek előadás a 2012-es gyulai bemutató óta sikerrel szerepelt Debrecenben, Szegeden, Kecskeméten, Veszprémben, Nagybányán, Kassán, Aradon, Temesváron, Nyíregyházán, Pécsen. A három géniusz szövegeit - Helyey László váratlan halála óta - Dunai Tamás, érdemes művész tolmácsolja. A kísérőzenét Binder Károly, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész komponálta és játssza. A darabhoz kapcsolódó távol-keleti táncokat Barkóczi Beáta mutatja be.

„Illatáradat, szellemi lakoma, madárdal. Nyarat idéző összeállításunkban három bölcs Prosperónk nyelvünk egzotikus szigetén párbeszédet folytat egymással e különös, kiismerhetetlen lényről, az emberről. Vallanak a nőről és a férfiról, a virágokról és a fákról, a madarakról és a természetbe olvadás szépségéről, világunk válságáról, a mindent elborító trágyaözönről, és az állam- és hazaszeretet különbségéről, ördögökről és angyalokról, az útipogyász helyes méretéről és a séta lényegéről – nem recepteket adva, hanem mintegy útközben vissza-visszanézve tapasztalataikat megosztva velünk. Komor színekkel, minden szépítés, ködösítés nélkül lefestett reménytelen vaskori világunkban a lélek hangjait hallhatjuk soraikból, és gondolataik – könnyed, bódító szórakoztatás helyett – valódi vigaszt, hitet adnak nekünk, mindennapi életünk súlya alatt roskadozóknak.” (Rideg Zsófia)

Márai Sándor 1943-ban megjelent Füves könyve afféle szellemi naplóként is értelmezhető, mivel e művében az író rövid, tömör bölcsességekbe rejtve vall önmagáról, koráról és az őt körülvevő világról. Márai tanulva akarja tanítani embertársait, tanulva a régiektől, a könyvekből, azokon keresztül az emberi szívből, az égi jelekből. Elemi ismereteket kíván közvetíteni ez emberi élet alapigazságait illetően.

Az esthez felhasznált művek:
Hamvas Béla: A babérligetkönyv; Scientia Sacra III.,
Patmosz – A direkt morál
Márai Sándor: Füveskönyv; Ég és föld között
Weöres Sándor: A Teljesség felé

Előadják:
Dunai Tamás – színművész
Binder Károly – zongoraművész
Barkóczi Beáta – táncos
Dramaturg – Rideg Zsófia
Rendező - Gedeon József

Hirdetés