2018. július 18. - szerda

A Vatikáni Múzeum remekművei a mozivásznon.

Kinyomtatom...
Időpont: 
2014. december 18. 18:00
Vatikáni Múzeum 3D plakát

December 18-án egy igazán különleges filmalkotás kerül bemutatásra Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és számos további helyszínen országszerte.

A Vatikáni Múzeum 3D című exkluzív dokumentumfilm, soha nem látott minőségben tárja a nézők elé a Vatikáni Múzeum kétezer éves múltra visszatekintő gyűjteményének legkiemelkedőbb műalkotásait és a Sixtus-kápolna lenyűgöző freskóit, a Múzeum igazgatója, Antonio Paolocci professzor kalauzolásával.
Az Ultra HD 4K minőségben forgatott és a 3D technológiát maximálisan kiaknázó filmben többek között olyan remekművekben mélyülhetnek el a nézők, mint Michelangelo, Raffaello, Leonardo da Vinci, Giotto és Caravaggio műalkotásai, a Laokoón-csoport továbbá 19–20. századi művészek, köztük Van Gogh, Chagall és Salvador Dalí festményei.
A filmet Magyarországon a Pannonia Entertainment mutatja be, amely színpadi produkciók (többek között a londoni Shakespeare's Globe Színház és a Royal Opera House produkciói), koncertfilmek (Queen, Doors, Rolling Stones és továbbiak), kultfilmek (Alien, Egy nehéz nap éjszakája, Halloween) és múzeumi tárlatvezetések (British Museum) forgalmazásával foglalkozik.

A Vatikáni Múzeum két évezredet átfogó, hatalmas gyűjteményének alapjait II. Gyula pápa vetette meg az 1500-as éven elején, a Laokoón-szoborcsoport felfedezését és Vatikánba szállítását követően. Számos reneszánsz mesternek, köztük Michelangelonak és Raffaellonak adott megbízásokat. Az ő remekműveik is hozzájárultak ahhoz, hogy a pápák által az elmúlt 500 évben összegyűjtött műalkotásokból álló tárlat mára évente több mint 5 millió műértő zarándokot vonz a katolikus városállamba.
Marco Pianigiani rendező látványos kamerabeállításokkal és ünnepélyes zenei aláfestéssel mutatja be a múzeum és a Sixtus-kápolna legfontosabb műtárgyait, végigkövetve a művészet történetének nagy korszakait, az ókortól kezdve a reneszánszon át a 20. századig. A kiállításon a Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci professzor kalauzolja végig a nézőket, emellett irodalmi és filozófiai idézetek is segítenek az összefüggések és a hit inspirálta művek mondanivalójának megértésében. „A Vatikáni Múzeum titka az, hogy kényelmes tempóban kell bejárni. A látogató használhat ugyan útikönyveket, de a legfontosabb, hogy hagyja magát elragadni, bárhova vezetik a léptei... és akkor az a benyomása lesz, hogy valami igazán csodálatos dolog részévé válik” - fogalmazott Antonio Paolucci professzor.

A virtuális tárlatvezetés során többek között olyan remekművek részletei tárulnak fel a mozinézők előtt, mint a már említett Laokoón-csoport, Michelangelotól a Pietà és a Sixtus-kápolna monumentális freskói – köztük az Ádám teremtése – , a világ legnagyobb oltárképeként ismert, fenséges Utolsó ítélet, Raffaellotól az Átváltozás, az Athéni iskola és az ún. Stanzák, a pápai lakosztály freskói. A filmben bemutatásra kerülnek további mesterművek Leonardo da Vincitől (Szent Jeromos), Caravaggiótól (Levétel a keresztről / Krisztus sírba tétele) és Giottótól (Stefaneschi triptichon). A korszakokon átívelő művészettörténeti utazást az egyházi és a modern művészet megbékélése jegyében 1973-ban megnyílt Modern vallásos művészeti gyűjtemény alkotásai teszik teljessé, így Chagall (Vörös pietà), Salvador Dalí (Kereszthalál) és Van Gogh (Elfeledett Pietà) művei is feltűnnek a filmben.
A jelenlegi legmodernebb képalkotási technológiáknak köszönhetően rendkívül részletgazdag felvételekből összeállított film készítése során a 40 szakértőből álló olasz produkciós csapat négy hónap alatt nem kevesebb mint 3 000 km-t térképezett fel a folyosókkal és termekkel teli csodálatos környezetben, hogy megragadják a világ egyik leglátogatottabb múzeumának pompáját. A festmények és freskók szemléltetéséhez újfajta térábrázolási technikát alkalmaztak: a nagy felbontású képrészletek a síkból kiemelkedve mélységet is adnak a műalkotásoknak. Ez az új nézőpont a 3D vetítéstechnikával kombinálva lehetővé teszi a nézők számára, hogy még jobban elmélyülhessenek a festmények, freskók és oltárképek rétegezettségében és részleteiben.
Peter Stanford, a brit Catholic Herald volt szerkesztője szerint nagy a kísértés, hogy a filmet a Ferenc pápa által indított egyházon belüli „forradalom” legújabb lépéseként értékelhessük, hiszen így egy mozijegy áráért bárki számára elérhető közelségbe kerülhetnek a múzeum páratlan kincsei.

A filmet december 18-tól mutatják be a hazai mozik, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és országszerte további 16 helyszínen, többek között Szegeden, Debrecenben, Egerben, Pécsett, Kecskeméten, Szentgotthárdon, Miskolcon, Szolnokon és Szombathelyen is látható, 3D-ben és „hagyományos” módon 2D-ben egyaránt, magyar felirattal. A vetítési helyszínek és időpontok teljes listája a film Facebook-oldalán olvasható.

Vatikáni Múzeum 3D
színes olasz dokumentumfilm, 70 perc, 2014 (6)
rendező: Marco Pianigiani
írta: Donato Dallavalle
operatőr: Massimiliano Gatti
vágó: Luciano Larotonda
producer: Francesco Invernizzi
szereplők: Antonio Paolocci professzor, a Vatikáni Múzeum igazgatója, Paolo Casiraghi

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Főszerepben Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov.

plakát

Tom Cruise és Penélope Cruz zseniális thrillerével folytatódik a Paramount Nyári Mozi.

Díjátadó

Csuja László menekülő szerelmesekről szóló első mozifilmjét díjazta a zsűri szombat este Karlovy Vary nagyszabású nemzetközi filmfesztiválján.