A titkos házasság – vígopera Miskolcon. Premier!

Időpont: 
2015. január 16. 19:00 - péntek

A XVIII. század egyik legnépszerűbb vígoperáját láthatja a közönség 2015. január 16-tól a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában!

Hábetler András, akit a miskolci közönség Leporelló szerepében láthatott a tavalyi Don Giovanniban, valamint a Bartókplusz Operafesztiválokról is jól ismerhet, ezúttal rendezőként jelentkezik, és Domenico Cimarosa (1749-1801) A titkos házasságát hozza el Miskolcra.

Cimarosa legismertebb, 1792-es operájában egy szerelmespár történetét dolgozta fel, akik megpróbálják eltitkolni házasságukat a leány apja elől, de egy pénzéhes kérő és a becsvágyó apa keresztülhúzza terveiket. Mit tehet ilyenkor egy lány? Felveszi a kesztyűt, vagy inkább megszökik? Főleg, mivel egy féltékeny nővér, és egy szereleméhes vénkisasszony nagynéni is bonyolítják még a helyzetet – ezek után biztos, hogy ha valamit nehéz eltitkolni, az egy házasság! Ezt a könnyed történetet Hábetler András átdolgozásában a feje tetejére állítja, a mulatságos zűrzavar egyre csak fokozódik, míg végül egy mai, igazán fergeteges vígopera születik.

A barokk kor operajátszásának kedvelt fogása volt a pasticcio. Azaz, hogy a szerző önmaga korábbi, vagy más szerzők operáiból emel be rövidebb-hosszabb részleteket vagy akár teljes áriákat darabjába. E hagyomány továbbéléseként a miskolci előadás közönsége Cimarosáé mellett Monterverdi, Vivaldi, Händel és Mozart melódiáiban is gyönyörködhet!

Domenico Cimarosa: A titkos házasság - vígopera
Mai színpadra alkalmazta: Hábetler András. Fordította: Huszár Klára
Szereposztás:
Carolina: Bucsi Annamária / Eperjesi Erika; Elisetta: Fodor Beatrix; Serafina: Szolnoki Apollónia; Paolino: Kiss Tivadar, Geronimo: Hábetler András; Gróf: Kocsis István; Anonimo: Máhr Ági Jászai-díjas
Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, vezényel: Cser Ádám.
Rendező: Hábetler András

2015. január 16. 19 óra - bemutató előadás
További előadások: január 17., 18.

Hirdetés