2018. február 24. - szombat

Kiállítás és új múzeumi részleg a Hagyományok Házában.

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Hagyományok Háza
Időpont: 
2015. január 22
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum plakát

2015. január 22-én – a Magyar Kultúra Napjára – kettős megnyitóval készül a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma.

Délután négy órakor megnyílik a Magyarszombatfai gerencsérek című kiállítás, valamint az új múzeumi részleg, amely a későbbiekben kiállítások mellett népi kézművesműhelynek ad majd otthont.
A most megnyíló Nyitott Műhely célja, hogy az érdeklődők mesterségbemutatók által megismerhessék a népi kézművesmesterségek rejtelmeit, kicsik és nagyok, szakemberek, diákok, a népművészet iránt érdeklődők mélyebb betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe, a kortárs népművészek munkájába. A műhely lehetőséget nyújt a népi kézművesmesterek szakmai továbbképzésére is. A Nyitott Műhelyben népi kézművesmesterek, főleg a Hagyományok Háza képzésein végzett szövők, kosárfonók, gyöngyékszer-, csipke-, nemezkészítők és más mesterségek területén tevékenykedő alkotók kapnak lehetőséget műhelymunkára. A Nyitott Műhely programjait, a kézművesmesterek időbeosztását a megnyitó után a Hagyományok Háza honlapján követhetik.
Az új Nyitott Műhelyt ünnepélyesen dr. Janotti Judit műemlék-felügyelő adja át.

Magyarszombatfai gerencsérek - kiállítás.
Az Őrség a Kárpát-medence egyik legjelentősebb fazekasközpontja. A helyben bányászott agyagból készülő népi kerámiáknak – elsősorban használati edényeknek – nagyon egységes a formavilága, készítésmódja. Egyedi színt jelent a mediterrán eredetű balos korong használata, valamint a bőrrel történő korongozás gyakorlata. Ezen a vidéken a fazekasokat gerencsérnek hívják, akik a sovány föld megművelése mellett keresetkiegészítés céljából foglalkoztak a fazekassággal. 1366-ban már emlegetik a Velemér-völgyi fazekasságot, ahol többek között Magyarszombatfa is fekszik. A 700 éves magyarszombatfai fazekasság 2014-ben felkerült a „Szellemi kulturális örökség” listájára.
A kiállításon elsősorban Magyarszombatfa és Gödörháza fazekasdinasztiáinak alkotásai, a most élő fazekasok és apáik, nagyapáik, dédapáik munkái láthatók.
A kiállítás rendezője: Pölös Andrea, berendező: Borbényi M. Éva, és Pintér Piroska.

A kiállítást 2015. január 22-én 16 órakor Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntője után V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Nagy Zoltán néprajzkutató nyitja meg.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.