Kiállítás és új múzeumi részleg a Hagyományok Házában.

Helyszín: 
Időpont: 
2015. január 22. 0:00 - csütörtök

2015. január 22-én – a Magyar Kultúra Napjára – kettős megnyitóval készül a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma.

Délután négy órakor megnyílik a Magyarszombatfai gerencsérek című kiállítás, valamint az új múzeumi részleg, amely a későbbiekben kiállítások mellett népi kézművesműhelynek ad majd otthont.
A most megnyíló Nyitott Műhely célja, hogy az érdeklődők mesterségbemutatók által megismerhessék a népi kézművesmesterségek rejtelmeit, kicsik és nagyok, szakemberek, diákok, a népművészet iránt érdeklődők mélyebb betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe, a kortárs népművészek munkájába. A műhely lehetőséget nyújt a népi kézművesmesterek szakmai továbbképzésére is. A Nyitott Műhelyben népi kézművesmesterek, főleg a Hagyományok Háza képzésein végzett szövők, kosárfonók, gyöngyékszer-, csipke-, nemezkészítők és más mesterségek területén tevékenykedő alkotók kapnak lehetőséget műhelymunkára. A Nyitott Műhely programjait, a kézművesmesterek időbeosztását a megnyitó után a Hagyományok Háza honlapján követhetik.
Az új Nyitott Műhelyt ünnepélyesen dr. Janotti Judit műemlék-felügyelő adja át.

Magyarszombatfai gerencsérek - kiállítás.
Az Őrség a Kárpát-medence egyik legjelentősebb fazekasközpontja. A helyben bányászott agyagból készülő népi kerámiáknak – elsősorban használati edényeknek – nagyon egységes a formavilága, készítésmódja. Egyedi színt jelent a mediterrán eredetű balos korong használata, valamint a bőrrel történő korongozás gyakorlata. Ezen a vidéken a fazekasokat gerencsérnek hívják, akik a sovány föld megművelése mellett keresetkiegészítés céljából foglalkoztak a fazekassággal. 1366-ban már emlegetik a Velemér-völgyi fazekasságot, ahol többek között Magyarszombatfa is fekszik. A 700 éves magyarszombatfai fazekasság 2014-ben felkerült a „Szellemi kulturális örökség” listájára.
A kiállításon elsősorban Magyarszombatfa és Gödörháza fazekasdinasztiáinak alkotásai, a most élő fazekasok és apáik, nagyapáik, dédapáik munkái láthatók.
A kiállítás rendezője: Pölös Andrea, berendező: Borbényi M. Éva, és Pintér Piroska.

A kiállítást 2015. január 22-én 16 órakor Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntője után V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Nagy Zoltán néprajzkutató nyitja meg.

Hirdetés