2018. december 9. - vasárnap

Másra használt kövek / Used Stones: Alpern Bernadett fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban.

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Néprajzi Múzeum
Időpont: 
2015. január 30. 12:00 - 2015. március 8. 12:00
Másra használt kövek meghívó

A vendégkiállítás a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című tárlat kísérőprogramja.

Alpern Bernadett fotográfus 15 ország 47 városában 57 elhagyott, részben átalakított, új funkcióval felruházott zsinagógát keresett fel és örökített meg színes diára készült felvételein. Ezekből a fotókból mutat be a Néprajzi Múzeum egy 37 darabból álló válogatást, amely Kelet-Közép-Európa zsinagógáinak újrahasznosított tereit tárja a látogatók elé.

Alpern Bernadett 1987-ben született Budapesten. 2012-ben végzett a Kaposvári Egyetem fotóriporter és képszerkesztő szakán. Eddigi fotósorozatait főleg utazásai során szerzett élményei inspirálták. 2008-ban Sirius ösztöndíj-programban vett részt Dániában. Később Angliába költözött, ahol munkáinak fókuszába a táj és az ember kapcsolata került. Ez a tematika a diplomamunkájában is megjelent. Identitás a tájban című sorozatán egy évig dolgozott.

Az európai zsidóság történelmi központjaiban máig rejtőznek az egykor nyüzsgő zsidó kulturális és hitélet mára kiüresedett vázaként álló épületei, a használaton kívüli, átépített, újrahasznosított zsinagógák. A régen hitközségeket szolgáló, hol monumentális, hol szerény épületeket ma koncertteremként, múzeumként, bútorboltként, olimpiai edzőcentrumként, rendőrőrsként, tűzoltóállomásként, vagy akár éjszakai bárként használják, de akad köztük katolikus templom és mecset is.

„Az egész a családfakutatással kezdődött. Nagyapám halála után Sárbogárdra utaztam, hogy felkeressem szülőházát, és eközben bukkantam rá a sárbogárdi zsinagógára, amely jelenleg használtbútor-üzletként üzemel. Így készült a sorozat első képe, majd ebből a képből újságcikk született az Israel Hayomban, Ronen Dorfan újságíró közreműködésével. 2013-ban a European Association for Jewish Culture támogatásával indultam útnak, hogy Európa szerte feltérképezzem a nem rendeltetésszerűen használt zsinagógaépületeket.” (Alpern Bernadett)

A kiállítást 2015. január 30-án 12 órakor Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete nyitja meg, a projektet bemutatja Ronen Dorfen újságíró. 

A fotókiállítás 2015. március 8-ig tekinthető meg.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Urbán Ádám a Fővárosi Nagycirkusz fotográfusának rendhagyó kiállítása december 10-től a Capa Központban.

plakát

Egész napos programsorozattal emlékeznek meg az Antik Gyűjtemény megalapításának 110 éves évfordulójáról a nemrég újranyitott Szépművészeti Múzeumban.

plakát

Az Országos Széchényi Könyvtár Ezerszer Júlia, arcok és kérdőjelek című tárlata Júlia magánéletét és irodalmi munkásságát mutatja be, utóbbira helyezve a hangsúlyt.