Február 24-én, Az Óperenciás tengeren – Csuja Imre Ady estje Miskolcon.

Időpont: 
2015. február 24. 19:00 - kedd

Az előadásban három szereplő van: a Nő, a Férfi és a belső hangot megszemélyesítő Hegedűs.

Ady Endre költészetének a Miskolci Nemzeti Színház három estet dedikál az idei évadban, a sorozat második darabja Csuja Imre és Prohászka Fanni zenés Ady estje amelyet február 24-én este láthat a miskolci közönség a játék/színben. Az előadásban fontos szerepet kap a hegedűn közreműködő Sárközi Dávid is.

A Medve Színpad ötrészes előadássorozata különböző témákon keresztül juttat közelebb minket Ady Endre költészetéhez, valamint saját tudatos vagy éppen tudatalatti konfliktusainkhoz – mondta Halmy György, az előadások rendezője egy korábbi interjúban. Ennek egy darabja Az Óperenciás tengeren című előadás.
Ebben az előadásban a színpadon három szereplő van jelen: a Nő, a Férfi és a belső hangot megszemélyesítő Hegedűs. Ők Ady világának megtestesítői. Az öregedő férfi és a fiatal lány drámai helyzetekben, hol kiélezett harcokban, hol finom, gúnyos fordulatokkal évődve élik életüket. A sok harc és évődés után harmónia születik, és a férfi elérkezettnek látja az időt, hogy a fiatal, kacér nőnek testámentumot mondjon. A Férfi az elmúlásban fölfedezi a szépséget, harmóniát tud teremteni magában és a kapcsolatukban.

Az élet egyfajta elmúlásának drámája mellett megjelenik a fiatal Nő felé való vonzódása és szerelme, mint Mindenható, az emberi életet meghatározó, az öregséget is megszépítő csoda.

A fiatal Nő nem alárendelt szerepet játszik, hanem felnőve az idősebb, bölcsebb ember világához, kitárulkozik, szerelmet vall és fiatalsága pimaszságával, erejével türelemre buzdítja idősebb társát. A halálba menő Férfi talán elhiszi, hogy a Nő halála pillanatában mindent visszaad Neki, csak egyetlen dolgot nem: a szeme fényét – amit örökre, halála után is megőriz.

Az előadás miskolci vendégszereplése azért is volt különleges alkalom, mert Prohászka Fanni, aki jelenleg a Színház-és Filmművészeti Egyetem IV. éves hallgatója, a jövő évadban már gyakorlatos színészként a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja lesz.

Az Ady Endre költészetéhez kapcsolódó sorozat harmadik állomása Varga Zoltán „Magyar bűnnél nincsen szebb a világon” című Ady estje lesz március 21-én 20 órától a játék/színben.

Hirdetés