Fischer Iván új Mozart-operát rendez.

Időpont: 
2015. március 7. 19:00 - szombat - 2015. március 11. 19:00 - szerda

A varázsfuvola a Művészetek Palotájában.

A Don Giovanni és a Figaro házassága lehengerlő hazai és nemzetközi sikere után új Mozart-operát rendez és vezényel Fischer Iván. A varázsfuvolát a március 7-i bemutató után még kétszer láthatja a hazai közönség 9-én és 11-én a Művészetek Palotájában.

A Budapesti Fesztiválzenekar már 2011-ben feltüzelte és elvarázsolta a New York-i Mostly Mozart fesztivál közönségét különleges Don Giovanni előadásával, amely a The New York Times kritikusa szerint az egyik leginkább magával ragadó, kreatív és bátor produkció volt, amelyet valaha látott.
2013-ban aztán a Figaro házasságától zengett New York: a New York Post szerint az operaelőadás „egész egyszerűen őrült jó volt”, a The New York Times azt írta, a Figaro – csakúgy, mint két évvel korábban a Don Giovanni – „a New York-i operaszezon fénypontja volt”, a New York Magazine pedig az év legjobb komolyzenei eseményének választotta meg a sajátos megközelítésű előadást.

„Tíz évvel ezelőtt, a Művészetek Palotája megnyílásakor még senki nem gondolta, hogy a világszínvonalú akusztikával felszerelt Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságai azt is lehetővé teszik, hogy olyan szcenírozott darabok is előadhatóak legyenek, mint Mozart A varázsfuvolája. A BFZ-vel közös előadás nagyon szép példája nem csak egy előadó-művészeti intézmény és egy zenekar együttműködésének, hanem annak is, hányféle módon lehet megközelíteni egy klasszikus zenei darabot.” (Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója)

„A varázsfuvola mindenkinek olyan gyerekkori élménye, ami egész életén végigkíséri. Mert ez az opera egyszerre szól a gyerekhez és a felnőtthöz. Mágikus erejű alkotás ez. Kifürkészhetetlen.” (Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója)

Nem véletlen, hogy a Művészetek Palotájával együttműködésben születő Fischer-féle operarendezések harmadik darabját, A varázsfuvolát már megszületése előtt, látatlanban meghívták Abu-Dzabiba, Amszterdamba, Berlinbe, New Yorkba, Londonba és Brugge-be is.
A varázsfuvola Fischer Iván elmondása szerint „egy mesekönyv lapjain valósul meg, ami abba a csodákkal teli mesevilágba visz el, amit nemcsak a gyerekek, hanem a gyermeklelküket megőrző felnőttek is imádnak.”

Hirdetés