Kortalan keddek a Kiscelli Múzeumban

Helyszín: 
Időpont: 
2015. május 12. 10:30 - kedd

Havi rendszerességgel jelentkező új programsorozatban a muzeológus kollégák tartanak műtárgyakkal aláfestett előadásokat a saját szakterületükhöz kapcsolódóan.

Szeretnék a programokon bemutatni a gyűjteményi raktárakban őrzött, kiállításon jelenleg nem látható míves és érdekes tárgyakat, hogy a látogatóik betekintést nyerjenek a Kiscelli Múzeum és egyben a főváros újkori történetének gazdag anyagába.

Május 12-én, kedden 10.30-tól a kortalan kedd programsorozat keretében Demeter Zsuzsanna fotótörténész Budapest az I. Világháborúban fényképeken című előadására várják az érdeklődőket. Az első világháború évfordulójához kapcsolódó előadáson fényképgyűjteményük különleges fotográfiáit ismerhetik meg a háborús főváros mindennapjairól és a háborúhoz kapcsolódó eseményekről (tüntetésekről, kiállításokról, jótékonysági akciókról). Pofozó bábu a Margitszigeten, kalapos hölgyekkel beszélgető katonák és a Keleti pályaudvar mint katonai várócsarnok – 1915-ös életképek a fővárosból.

A BTM Kiscelli Múzeumának Fényképgyűjteménye a nagyközönség előtt elsősorban Klösz György, Erdélyi Mór és mások Budapestről készült városfotográfiáiról ismert. Az előadásra most a gyűjtemény eseménytörténeti fényképei közül válogattak.  A múzeum az 1910-es évektől kezdve vásárolt Müllner János fényképésztől riport- és zsánerképeket.  1915-ben - amikor a Székesfőváros Tanácsa határozatot hozott a háborúra vonatkozó tárgyak, képek, filmek stb. gyűjtésére -, a múzeum vezetése külön kérvényezte, hogy a fényképész egy Budapestre szóló általános fényképezési engedélyt kaphasson, így a fotográfus több száz, a háborús főváros mindennapjairól, és a háborúhoz kapcsolódó eseményekről készített fényképe került - szinte az eseménnyel egy időben - a múzeum gyűjteményébe. A vetített képes előadás keretében ezt a rendkívül gazdag fénykép-együttest mutatják be az érdeklődőknek. A felvételek közül néhány élőben is megtekinthető lesz.

A nyár előtti záró program Balla Loránd történész előadása lesz a műszaki raktár kincseiről 2015. június 2-án, kedden 10.30-kor.

Az előadások egységesen 500 Ft-os belépőjegy megváltásával látogathatóak, ami egyben a kiállítások megtekintésére is feljogosít.