Farkas Dénes "of places no longer being separated" a Molnár Ani Galériában

Időpont: 
2015. december 2. 18:00 - szerda - 2016. február 12. 18:00 - péntek

A kiállítást december 2-án 18 órakor Szipőcs Krisztina, művészettörténész nyitja meg.

Farkas szövegek és képek összekapcsolásán alapuló installációjával filozófiai kérdéseket vet fel a valóság, a létezés és az emberi kapcsolatok témái mentén. Fekete-fehér fiktív tereket, vagy absztrakt képként működő valóságrészleteket bemutató művei az emberi lét, az ember környezetében betöltött helyének és szerepének megértését olyan módon közelítik meg, hogy a befogadót saját személyes narratívájának létrehozására ösztönzik.

Legutóbbi installációjában, az Ars Poeticában már a korábbi munkáihoz képest erősebben jelenik meg az absztrakt tér ábrázolása mellett az intimitás, mint központi fogalom, hiszen az installáció személyes térrészletekről készült fotók és interjúkból vett személyes mondatok párosításán keresztül jut el egzisztenciális kérdésekhez. A kiállítás fotói is egy intim fizikai és szellemi teret hoznak létre, melyben egy új kommunikációs forma, a levél részletei adják a kiállítás szöveges ívét. Ahogy a levélrészletek, úgy a fotók is mintha egy napló feljegyzései volnának, ami utat nyit az installáció egy filozófiain túli, pszichológiai értelmezéséhez.

A fotók és szövegrészletek közötti kapcsolatok felfedezése és a hozzájuk kapcsolódó konnotációk egy szövevényes rendszert hoznak létre, melyben minél mélyebbre hatol a befogadó, annál kevésbé talál válaszokat, annál több kérdéshez jut el. A kiállítótérben a fotók és szövegek hálóját kiegészíti egy különálló fotó és a külön térben elhelyezett lámpás installáció, melyek kulcsként szolgálnak a befogadói útkereséshez, ámde nem juttatnak el megoldáshoz. A motiváló hiány többszöri megjelenése fokozatosan vezet el filozófiai alapkérdésekhez, a hiány, a valóságok, a nemlét és jelenlét értelmezéséhez.

Farkas Dénes (1974) Budapesten született, Tallinnban élő és alkotó művész. Tanulmányait az Észt Művészeti Akadémián folytatta – BA diplomáját grafikusként, majd MA végzettségét 2003-ban fotográfia szakon szerezte meg. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt többek között a Kumu-ban, Tallinnban vagy a Kortárs Művészeti Központban (CAC), Vilniusban. 2010 és 2014-ben megkapta Észtország egyik legjelentősebb kulturális elismerését, az Észt Kulturális Alap éves nagydíját. 2013-ban kiállított a Velencei Képzőművészeti Biennále észt pavilonjában, melynek kurátora Adam Budak volt, 2015-ben a Turkui Biennálén vett részt. Művei rangos nemzetközi művészeti vásárokon szerepeltek pl. a The Armory Show-n, New Yorkban, az ARCOmadridon, az Art Brusselsen, az Artissimán Torinóban és a Viennafairen.
Molnár Ani Galéria (1088, Budapest, Bródy Sándor u. 22.)