Schubert – Mahler sorozat a Concerto Budapest zenekarral a Művészetek Palotájában

Időpont: 
2016. március 9. 19:30 - 22:00 - szerda

A koncert közreműködője Juliane Banse (ének), vezényel Christoph Poppen.

Schubert és Mahler, a romantika két ellenpontja ezen az estén megtalálja a közös nevezőt: kiegyensúlyozott érzelmek, kellemes harmóniák, illetve Juliane Banse és Christoph Poppen zenészfrigye biztosít minket arról, hogy ez az este az őszinte és gondtalan érzéseknek lesz dedikálva.

Az előadáson az alábbi művek hangzanak el:
Schubert: V. (B-dúr) szimfónia D.485
Schubert- dalok
   Im Abendrot - Reger hangszerelése
   Die Forelle - Britten hangszerelése
   Nacht und Träume - Reger hangszerelése
   Erlkönig - Berlioz hangszerelése
Mahler: IV. (G-dúr) szimfónia

Schubert V. szimfóniája őszinte vallomás a felnőtté válás folyamatáról: ifjonti érzéseket sűrít dallamokba, távol még a zeneszerző későbbi transzcendens-emelkedett hangvételétől. Személyes útkeresése és romantikus érzésvilága az ezt követő négy Schubert dalban kap nyomatékot. Dalkölteményeiben, a műfaj nagymestereként bravúrosan és gazdag dallamossággal jeleníti meg a különböző hangulatokat, érzésvilágokat.
Az est folyamán a „békés romantikusok a dúr hangnemek derűjében" jeligét követve Mahler IV. szimfóniájával zárul. A II. és a III. szimfónia késő-romantikus kolosszusai után e művében mintha visszatérne a klasszikus szimfónia műfaji tradíciójához, amelyben a belső derű és a túlvilági békesség keresését tűzte ki célul. A csillagászati távlatok helyett tehát egy révbe ért férj és komponista belső öröme és kiegyensúlyozottsága szólal majd meg.

Juliane Banse
A nagyszerű német szoprán operaénekesként, de koncert- és dalénekesként is világszerte keresett művész. Brigitte Fassbaender növendéke operaszínpadon Pamina szerepében debütált a berlini Komische Operben (1989), majd dalénekesként elnyerte a Nemzetközi Franz Schubert Verseny fődíját (1993). Banse, aki a múlt szezonban színpadra lépett többek közt a New York-i Metropolitan Operában és a barcelonai Liceuban is, a budapesti koncertközönség számára is kedves ismerős lehet, legutóbb Kurtág György 90. születésnapja alkalmából lépett hazánkban színpadra. Mahler-szimfóniájának szólóját éneklő Juliane Banse ez alkalommal férje vezénylete alatt szól majd hozzánk.

Christoph Poppen
A münsteri születésű muzsikus pályafutása első évtizedeiben mint hegedűművész szerzett magának nemzetközi ismertséget és elismertséget: többek közt Nathan Milstein tanítványaként, a Cherubini Kvartett alapítójaként, Johann Sebastian Bach és kortárs zeneszerzők hegedűműveinek előadójaként. 1989 óta azonban Poppen mind többet vezényel, hiszen előbb a Detmoldi Kamarazenekar, majd 1995 és 2006 között a Müncheni Kamarazenekar vezető karmestereként és művészeti vezetőjeként tevékenykedett, 2006 és 2011 között pedig ő irányította a Német Rádió Szimfonikus Zenekarát (Saarbrücken-Kaiserslautern). A vezénylés és a hegedűművészi működés mellett a 60. születésnapját éppen ezen a napon ünneplő Christoph Poppen mint zenepedagógus is komoly karriert futott be: a Hanns Eisler nevét viselő berlini konzervatórium igazgatójaként, s a hegedű és a kamarazene müncheni professzoraként.