2018. június 22. - péntek

II. János Pál és az ökumenizmus

Kinyomtatom...
Helyszín: 
VAM Design Center
Időpont: 
2009. augusztus 27. 19:30
II. János Pál és Bono

2009. augusztus 27-én 19:30-kor kezdődik az „Íme az ember – Egy pápa arcai” kiállításon a „II. János Pál és az ökumenizmus” című kerekasztal-beszélgetés, melynek résztvevői Dr. Kránitz Mihály egyetemi professzor, aki több tisztsége mellett 2006-tól az „Ut Unum Sint” Ökumenikus Intézet elnöke; Dr. Tőkéczki László történész, egyetemi tanár; valamint Dr. Kardos Péter zuglói főrabbi, aki 1991. augusztus 18-án a zsidó hitközség nevében köszöntötte a hazánkba látogató pápát.

II. János Pál pápa megválasztása óta különös figyelemmel fordult a világ történelmi vallásai felé, legyen szó akár zsidókról, akár reformátusokról, akár buddhistákról. Elismeréssel adózott a különféle vallási utaknak, és minden embert biztatott az általa vallott utak minél hűségesebben való megéléséhez. Ahogy a Szentatya 1991-ben, a debreceni ökumenikus találkozón megfogalmazta: „Az ökumenizmus nemcsak olyan mag, amelyet az isteni Gondviselés a hívők szívébe ültetett az utóbbi időben, hanem olyan gyümölcs is, amelyet Isten meg akar érlelni a szívünkben. Mindnyájan felelősek vagyunk fejlődéséért.” Az egyházak közötti párbeszéd ma sokak szerint egy idealista gondolat. II. János Pál maga is érezte ennek minden nehézségét, ám mégis arra a nyitottságra és együttműködésre buzdított mindenkit, hogy az előítéleteket félretéve segítsen embertársának egy szolidárisabb, erkölcsösebb világ kialakításában.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A kiállításon

Február 15. óta várja a nagyközönséget a lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat, és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a nyitva tartást.

Pedagógusok a felkészítésen

2018. május 17-én elindult a résztvevő pedagógusok felkészítése egy játékos, élménypedagógiai módszerrel kifejlesztett programra.

fotó Toldi Éva

ifj. Vidnyánszky Attila rendezésével a Nemzeti Színházban árilis 23-án.