Hobo és József Attila: 400!

Helyszín: 
Időpont: 
2016. április 5. 19:30 - 21:30 - kedd

Hobo 400. alkalommal játssza majd április 5-én a Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila estjét a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében.

Az est 2013. október 31-ike óta szerepel a Nemzeti Színház repertoárján, azóta 35 előadáson 3500 néző nevetett, sírt és tapsolt az egyik legnagyobb magyar költő versein a 70. születésnapját tavaly ünneplő művész, Hobo előadását hallgatva.
2005-ben Vidnyánszky Attila rendezésében készült el Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című önálló estje, melynek bemutatója az Új Színházban volt. A Kossuth-díjas zenész-előadóművész az elmúlt 11 évben bejárta az országot és a határon túli magyarlakta vidékeket: iskolákban, művelődési házakban, fesztiválokon, egészen különleges helyeken és alkalmakon, több mint 65.000 néző-hallgató előtt szavalta-énekelte el József Attila verseit.

Az előadásnak otthont adott a debreceni Csokonai Színház, a Budapesti Kamaraszínház, majd a Nemzeti Színház. József Attila a Hobo számára legfontosabb költők közül is kiemelkedik, bár Pilinszky János, Francois Villon, Faludy György, Vlagyimir Viszockij, Ady Endre, Csokonai Vitéz Mihály és Allen Ginsberg műveit is nagy szeretettel játssza.
„József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha mintha a saját gondolataimat látnám leírva. Az előadással az volt a célom, hogy bevonjam és továbbgondolkodásra késztessem a nézőt” – mondja Hobo, a Nemzeti Színház társulatának tagja.

Hobo A föltámadás szomorúsága című, Ady Endre verseiből készült estjével; a Viszockij szerelmét bemutató, Szűcs Nellivel közösen játszott Ballada a két sebzett hattyúról című darabjával; a Halj meg és nagy leszel című, önéletrajzi művével valamint életműsorozatával is folyamatosan szerepel a Nemzeti Színházban.
Vidnyánszky Attila rendezésében készül A Gulág virága című új darabja, melyet ősszel mutat majd be a teátrum.

Az április 5-i, jubileumi előadást követően április 25-én a Ballada a két sebzett hattyúról című előadásban, majd 27-én a Hobo életműsorozat Farkashajsza című epizódjában, 30-án pedig a Halj meg és nagy leszel című előadásban láthatják a nézők Hobót – mármint azok, akiknek még jut a megmaradt néhány jegyből ezekre az előadásokra.

A Tudod, hogy nincs bocsánat 400. előadásán, április 5-én a nézők egy különleges, erre az alkalomra készült, dedikált emléklapot és plakátot kapnak emlékbe.

Hirdetés