Esztergomi Liszt Hét 2009

Időpont: 
2009. augusztus 22. 0:00 - szombat - 2009. augusztus 30. 0:00 - vasárnap

Idén második alkalommal ad otthont Esztergom városa a Liszt Hét rendezvényeinek augusztus 23. és 30-a között. Az elhangzó zenei ritkaságok mellett a Liszt Hét különlegessége, hogy ez alkalommal az egyhetes koncert- és előadássorozat kórustáborral is bővül. A tábor résztvevői a Mátyás-templom ének és zenekarával a fesztivál záró koncertjén Liszt Esztergomi miséjét adják elő.

Esztergom volt a helyszíne 1856. augusztus 31-én Liszt első nagyszabású egyházzenei alkotása, az „Esztergomi mise” ősbemutatójának. Ezen a napon maga Liszt vezényelte az Esztergomi Bazilika felszentelésére komponált „Missa solennis”-ét, mely korszakalkotó állomást jelent a 19. századi egyházzene történetében, s melyet maga a zeneszerző is egyik legjelentősebb művének tartott.

Az Esztergomi Liszt Hét rendezvényeit Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész 2009. augusztus 23-i koncertje nyitja meg, aki Liszt Harmonies poétiques et religieuses című ciklusát adja elő az Esztergomi Bazilikában.

A Szent Efrém Férfikar és a Ventoscala Szimfonikus Zenekar augusztus 29-én, szombaton Liszt Szent Ferenc tematikájú műveit mutatja be autentikus helyszínen, a Ferences Szent Anna templomban.

Az Esztergomi Liszt Hét vasárnap esti záró rendezvénye augusztus 30-án a „Missa Solennis”, Liszt Esztergomi miséje a Mátyás-templom ének- és zenekara, valamint a kórustábor szereplőinek előadásában, Tardy László vezényletével, az Esztergomi Bazilikában.

További információ a rendezvény honlapján.

Hozzászólások (1)

  • anon
    vikusz

    A koncert a bazilikában nagyon jó volt. Az első orgonára komponált műnél a néha kisség bizonytalan voltam benne, hogy az orgonista nem ütött-e mellé viszont a mise csodálatos összetett darab. Bár bevallom a végére, annyi dallam és információ sugárzott be, hogy többet nem voltam képes befogatni és kicsit unalmassá vált számomra. Viszont fantasztikus volt ez az orgonára, zenekarra és kórusra komponált mű, amelyet Liszt kifejezetten a Bazilika alapítására írt. Szinte libabőrös lett a hátam a kezdő taktusok után.  A bazilika akkusztikája bár helyenként összeolvasztotta a dallamokat, még különlegesebbé tette a koncertet a befejezések után érezhető volt űr.Köszönjük ezt a remek koncert élményt.

    aug. 31, 2009