2018. szeptember 24. - hétfő

Kolozsvári művészek kiállítása

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Parti Galéria
Időpont: 
2009. augusztus 29 - 2009. szeptember 25
Bázis csoport

A kolozsvári Bázis csoport (Berszán Zsolt, Betuker István, Kudor Duka István, Veres Szabolcs festőművészek) és vendégük, Dr. Ioan Sbarciu festőművész munkáiból Growth címmel kiállítás nyílik a pécsi Parti Galériában augusztus 29-én 19 órakor.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program felvezető évének eseménye (ahogy Ferenczi Szilárd történész fogalmaz) „az újabb típusú kolozsvári figuratív festészet testén képződött sejtburjánzás (growth) művészeti esztétikumába elegyítik a groteszk visszataszító motívumait és a romantikus melankólia ecsetvonását.”

A festőiskola öt művésze immár nem első alkalommal állítja ki műveit Pécsett és szintén nem először adják össze munkáikat egy gondolat jegyében született tárlathoz.

Bázis csoportBázis csoport

„Míg a torz, biomorf anatómiájú lények és emberi arcok kizárólag az alkotás belső törvényeinek megfelelve szereznek létjogot az újraértelmezett színek, formák és anyagok szokatlan társításában, addig a hagyományos ábrázoláshoz közelítő aktok és portrék nyugtalanító látványa szégyenérzetet, a morbidtól való viszolygást, ám ezeken túl mindig a szép felfedezésében elmerülő csodálatot erősítik fel. A kihalt, nyomasztóan csendes, előttünk tornyosuló tájkép pedig az eltévedés kalandvággyal vegyes félelemérzésének színtiszta katalizátora. És ekkor, összetett benyomásaink letisztázása pillanatában, tekintetünk elréved egy viharos múltat idéző fénykép arcainak gyűrött nosztalgiáján.” – fogalmaz Ferenczi Szilárd.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Maratoni tárlatvezetés-sorozat, rendkívüli nyitvatartás: 10-től 24 óráig.

plakát

Bukta Norbert kiállítása az Óbudai Kulturális Központban.

plakát

A kiállítást szeptember 16-án, 16 órakor Szoboszlai János - tanszékvezető egyetemi docens, MKE, Képzőművészet-elmélet Tanszék - nyitja meg.