Nyíregyházi Vidor

Időpont: 
2009. augusztus 28. 0:00 - péntek - 2009. szeptember 5. 0:00 - szombat

Már félidőnél tart a VIDOR fesztivál Nyíregyházán. Ilyenkor a városban minden a vidámságról szól. A színházban csak vígjátékokat játszanak, a belvárosban pedig Magyarország legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja zajlik.

Én minden évben izgatottan várom, mikorra tűzik ki a fesztivál időpontját és próbálok ilyenkor időt szakítani és ott tölteni egy-két napot. Úgy látszik a tavalyi keresztnév a Happy Art nem sokáig bírta és a fesztivál visszakapta régi megszokott Vidor nevét.

Ilyenkor felpezsdül az élet a szabolcsi megyeszékhelyen. A vidor fesztivál egy nagyon nívós, világzenekedvelők számára kihagyhatatlan esemény. A színházban futó darabokban pedig villognak a nemzet színészóriásai, akiket örök élmény színpadon látni. Ugyanakkor a kis alternatív színházak is megjelenthetnek. (Kedvencem a Pintér Béla társulat, akiknek egyik tagja maga is Nyíregyházi) Ezért kijelenthetjük, hogy minden évben átfogó képet kapunk Magyarország színházainak jelenlegi állásáról.

A fesztivál augusztus 28-án kezdődött és szeptember 5-ig jóformán minden nap jobbnál jobb programokat nyújt. Igazából igen nehéz eldönteni, hogy az ember a nevettető színházi programot vagy a hangulatos zenei programot válassza-e. A dolgok állását inkább olyan okok döntik el , minthogy a színházi programra már a fesztivál előtt egy hónappal elkelnek a jegyek , és olyan legendák keringenek, hogy emberek alszanak a színházi jegyiroda előtt csak hogy jegyhez jussanak, mások pedig egy évig gyűjtenek, hogy minden programra be tudjanak jutni. Valamint magam voltam tanúja, hogy maguk a nyíregyházi színészek is a lépcsőn ülve nézték végig a versenydarabokat, hogy minden előadást láthassanak.

Aki a színház ajtain kívülre szorul, ne bánkódjon, mert a városban ilyenkor igazi utcabál hangulat uralkodik. Összegyűlik a nép. A vendég zenekarok pedig mindig nagy örömmel lépnek fel a város közönsége előtt.

Idén külföldi fellépőt meleg szívvel ajánlok. Az itthoniakat is,de nagyobb esélye van, hogy őket máskor is láthatjuk itthon. Az afrikaiak a világ zenei élmezőnyébe tartoznak. Ők két fővel képviseltetik magukat. Ba Cissoco és Oumou Snagaré egymás után hétfőn és kedden lép fel. Oumou Sangré Mali-i énekesnő, egy igazi afrikai díva, aki 13 év hallgatás után tért vissza. Legujab lemeze az eladási listák dobogós helyén áll. Szerdán az argentin tangó királyát köszönthetjük, aki már egyszer a rossz idő ellenére fergeteges koncertet adott. Előtte a magyar zene képviselői a Tükrös együttes lép fel. Csütörtökön Bollywood Brass Band lép fel , akikről kapásból azt gondoltam volna, hogy egy indiai zenét játszó együttes, de nem kell megijedni balkáni zenét játszanak. Pénteken pedig két külföldi zenekar is fellép a záró nap alkalmából a Di Naye Kapelye akik klezmer zenét játszanak, valamint a Cante de Macao akik spanyol új-flamenco stílus új felfedezettjei.

Minden nap pedig vetítésekkel zárul. Én a következőket ajánlom: a Made in Hungaria-t, Kaméleon-t vagy a Mázli-t De annyi program lesz itt, hogy cikkemben nem is tudnék mindenre kitérni, ezért látogassanak el a fesztivál honlapjára. Ha mindez a program nem lenne elég, akkor Nyíregyháza maga is rengeteg programot kínál. Látogassuk meg az állatkertet, a Sóstó-i gyógyfürdőt, vagy Kelet-Magyarország legnagyobb skanzenjét.

A fesztivál honlapja: http://www.vidorfest.hu/2009/