2018. november 17. - szombat

A Gulag virágai a Nemzeti Színházban

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Nemzeti Színház
Időpont: 
2016. november 12. 19:30
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Premier november 12-én.

A Gulag virágai című produkciót Földes László HOBO írásából és válogatásából színpadra állítja Vidnyánszky Attila, szereplők Földes László HOBO és Rácz József, zenei közreműködő Pál Lajos.

A második világháborúban járunk. A szovjet hadsereg által megszállt területen megszületik egy kisfiú, akit családjával együtt a Gulagra hurcolnak, ahol mérhetetlen mennyiségű szenvedést és megaláztatást élnek át. A '60-as években egy november hetedikei ünnepségre készülődnek a Perm-36-os lágerben. A rabokat felszólítják, hogy szereplőként vagy szerzőként vegyenek részt a műsorban.  Egy barakkban - ahol a kultúrfelelős és egy tangóharmonikás lakik és dolgozik - folyik a szereplőválogatás és a beérkezett írások felolvasása, szelektálása. Végül az ünnepség is itt kezdődik el.

A Gulag virágai a fiú életén és a táborlakók november hetedikei előadásának történetén keresztül mutatja be a munkatábor borzalmas és ellentmondásos viszonyait. Elhangzanak a Gulag-hagyomány fájdalmas és gyönyörűséges, néha humoros versei, történetei - a kommunista realizmus csasztuskái, indulói és jelszavai özönében. És mindeközben elénk tárul az a fantasztikus művészi teljesítmény, amit a Gulagra hurcolt emberek hoztak létre!

HOBO és az előadás dramaturgja, Kozma András 2009-ben személyesen járt a Perm-36-os tábor romjainál, az előadás az ott szerzett élményeken is alapszik!

A november 12-ei bemutatót követő előadások november 13-én, 17-én, és december 19-én.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között.

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

plakát

November 7-én az Erkel Színházban az ősi, a tradicionális, a bibliai összekeveredik a szimfonikus-rockkal és akár az operával.