Salvatore Quasimodo Költőverseny és Díjkiosztó Gála

Időpont: 
2009. szeptember 4. 0:00 - péntek - 2009. szeptember 5. 0:00 - szombat

Idén XVII. alkalommal ad otthont Balatonfüred a Salvatore Quasimodo Költőversenynek és Díjkiosztó Gálának 2009. szeptember 4-5-én. Megújult környezetben, a felújított reformkori városrészben található, szintén átépített Anna Grand Hotel adja az elegáns hátteret a színvonalas kulturális programnak.

A rendezvény fővédnöke Őex. Giovan Battista Campagnola, az Olasz Köztársaság nagykövete és Bogyay Katalin Magyarország kijelölt UNESCO nagykövete, volt nemzetközi szakállamtitkár. Védnökök Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke és dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, országgyűlési képviselő. A programokra meghívást kapnak az elmúlt év díjnyertes és különdíjas költői is.

17.00 órakor „Költők, Könyvek, Versek” címmel irodalmi délutánra hívjuk az érdeklődőket a Magyar Fordítóház kertjébe. A beszélgetést Madarász Imre a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének vezetője vezeti. Ennek során a „Oscuramente forte e’ la vita. Biografia per immagini” című könyvet bemutatja Arnaldo Dante Marianacci a Bécsi Olasz Kulturális Intézet igazgatója, és Alessandro Quasimodo, a költő fia.

18.00 órakor „Salvatore Quasimodo és a nagyvilág” címmel fotókiállítás nyílik a Kerek Templom Galériában. A kiállítást Arnaldo Dante Marianacci a Bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója nyitja meg.

18.30 órakor Kerekasztal beszélgetés lesz a Hotel Silver konferenciatermében. Meghívott vendégeink Alessandro Quasimodo (Milánó), Salvatore Ettorre, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Curzia Ferrari (Göteborg), Arnaldo Dante Marianacci, a bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója, Franco Cajani (Bergamo), Paolo Grossi (Stockholm), Alberto di Mauro (Moszkva). A beszélgetést Barna Imre irodalomtörténész vezeti.

Szombaton már délelőtt megkezdődnek a kulturális programok.

10.30 órakor az Anna Grand Hotel teraszán beszélget V. Kulcsár Ildikó író-újságíró, a Nők Lapja főmunkatársa „Költészet és ifjúság” címmel az alábbi meghívott vendégekkel: Tomaso Kemény, költő-Milánó, Hámoriné Duna Katalin, a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója-Balatonfüred, Győri Varga László, tanár, Quasimodo okleveles költő.

12.30 órakor a Szent Miklós motoros fedélzetén Sajtótájékoztatót tartunk, majd a 2009. évi költőverseny díjazottjai saját verseiket olvassák fel.

17.00 órakor Angelo Minuti szobrászművész kiállítása nyílik a Kisfaludy Galériában amit Salvatore Ettore az Olasz Kulturális Intézet igazgatója nyitja meg.

Természetesen idén sem marad el a hagyományos megemlékezés Salvatore Quasimodo emlékfájánál, a Tagore sétányon - amelyet a neves költő ültetett 1961-ben balatonfüredi tartózkodása emlékére. Ünnepi beszédet mond Salvatore Ettorre az Olasz Kulturális Intézet igazgatója. A megemlékezés időpontja 17.30 óra.

A Díjátadó ünnepség és gálaműsor az Anna Grand Hotel dísztermében 18.00 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Budai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsosa, Vasy Géza a Magyar Írószövetség elnöke és Bóka István Balatonfüred polgármestere.

Az emlékdíjban, és a különdíjban részesített verseket a Tempevölgy című folyóirat, Balatonfüred új irodalmi, művészeti lapja is közreadja.

A díjak átadása után a közönség két neves előadó tolmácsolásában hallhatja a díjnyertes verseket. A költeményeket olaszul Alessandro Quasimodo a Nobel-díjas költő fia, magyarul pedig Lukács Sándor Kossuth- és Prima Primissima-díjas színművész tolmácsolja.

A 2009. évi Salvatore Quasimodo Költői Versenyre közel 200 pályázó küldte be verseit. Az idei évben a hazai pályázókon kívül érkeztek költemények Ukrajnából, Romániából, Szerbiából és Írországból is.

Az Emlékdíjat Tőzsér Árpád: Esti dramolett című verse, míg a különdíjat Kálnay Adél: Valami emberi című verse nyerte el.

Oklevél díjazásban részesül:

 • Szabó T. Anna: Sajtó
 • Csontos János: Változatok könyve
 • Boda Edit: Nagycsütörtök délután és éjjel
 • BágerGusztáv: Textus keletkezik
 • Kun Árpád: Szülsz
 • Molnár Krisztina: Devla vinné
 • Neogrády Antal:Unio
 • Beck Tamás: A férjes özvegy
 • Petőcz András: Látástól másnap látásig
 • Sztanó László: Oly korban éltem
 • Gyárfás Endre: Valami szokatlan
 • Kabdebó Tamás: Tom olykor így látta őt

A versek mellett a 2008. évi Quasimodo Költőverseny díjnyertes verseiből készült filmeket nézheti meg a közönség. A filmek a Duna Televízió, az Irka Egyesület, valamint a Salvatore Quasimodo Közalapítvány támogatásával jöttek létre. A filmek rendezői pedig Vizi Mária és Dégi János. Az ünnepségen ők is jelen lesznek.

Az est keretében ebben az évben is - az író özvegye jelenlétében - átadják a Bertha Bulcsu díjakat. A meghívásos pályázatra beérkezett műveket a Tempevölgy című folyóirat év végi számában adja közre. Díjazott szerzők: Aczél Géza, Alexa Károly, Ferdinándy György, Péntek Imre, Szentmártoni János.

Az estet a Debreceni Filharmónikusok szólistáinak koncertje zárja.

Hirdetés