2018. február 24. - szombat

Salvatore Quasimodo Költőverseny és Díjkiosztó Gála

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. szeptember 4 - 2009. szeptember 5

Idén XVII. alkalommal ad otthont Balatonfüred a Salvatore Quasimodo Költőversenynek és Díjkiosztó Gálának 2009. szeptember 4-5-én. Megújult környezetben, a felújított reformkori városrészben található, szintén átépített Anna Grand Hotel adja az elegáns hátteret a színvonalas kulturális programnak.

A rendezvény fővédnöke Őex. Giovan Battista Campagnola, az Olasz Köztársaság nagykövete és Bogyay Katalin Magyarország kijelölt UNESCO nagykövete, volt nemzetközi szakállamtitkár. Védnökök Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke és dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, országgyűlési képviselő. A programokra meghívást kapnak az elmúlt év díjnyertes és különdíjas költői is.

17.00 órakor „Költők, Könyvek, Versek” címmel irodalmi délutánra hívjuk az érdeklődőket a Magyar Fordítóház kertjébe. A beszélgetést Madarász Imre a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének vezetője vezeti. Ennek során a „Oscuramente forte e’ la vita. Biografia per immagini” című könyvet bemutatja Arnaldo Dante Marianacci a Bécsi Olasz Kulturális Intézet igazgatója, és Alessandro Quasimodo, a költő fia.

18.00 órakor „Salvatore Quasimodo és a nagyvilág” címmel fotókiállítás nyílik a Kerek Templom Galériában. A kiállítást Arnaldo Dante Marianacci a Bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója nyitja meg.

18.30 órakor Kerekasztal beszélgetés lesz a Hotel Silver konferenciatermében. Meghívott vendégeink Alessandro Quasimodo (Milánó), Salvatore Ettorre, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója, Curzia Ferrari (Göteborg), Arnaldo Dante Marianacci, a bécsi Olasz Kultúrintézet igazgatója, Franco Cajani (Bergamo), Paolo Grossi (Stockholm), Alberto di Mauro (Moszkva). A beszélgetést Barna Imre irodalomtörténész vezeti.

Szombaton már délelőtt megkezdődnek a kulturális programok.

10.30 órakor az Anna Grand Hotel teraszán beszélget V. Kulcsár Ildikó író-újságíró, a Nők Lapja főmunkatársa „Költészet és ifjúság” címmel az alábbi meghívott vendégekkel: Tomaso Kemény, költő-Milánó, Hámoriné Duna Katalin, a Lóczy Lajos Gimnázium igazgatója-Balatonfüred, Győri Varga László, tanár, Quasimodo okleveles költő.

12.30 órakor a Szent Miklós motoros fedélzetén Sajtótájékoztatót tartunk, majd a 2009. évi költőverseny díjazottjai saját verseiket olvassák fel.

17.00 órakor Angelo Minuti szobrászművész kiállítása nyílik a Kisfaludy Galériában amit Salvatore Ettore az Olasz Kulturális Intézet igazgatója nyitja meg.

Természetesen idén sem marad el a hagyományos megemlékezés Salvatore Quasimodo emlékfájánál, a Tagore sétányon - amelyet a neves költő ültetett 1961-ben balatonfüredi tartózkodása emlékére. Ünnepi beszédet mond Salvatore Ettorre az Olasz Kulturális Intézet igazgatója. A megemlékezés időpontja 17.30 óra.

A Díjátadó ünnepség és gálaműsor az Anna Grand Hotel dísztermében 18.00 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Budai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főtanácsosa, Vasy Géza a Magyar Írószövetség elnöke és Bóka István Balatonfüred polgármestere.

Az emlékdíjban, és a különdíjban részesített verseket a Tempevölgy című folyóirat, Balatonfüred új irodalmi, művészeti lapja is közreadja.

A díjak átadása után a közönség két neves előadó tolmácsolásában hallhatja a díjnyertes verseket. A költeményeket olaszul Alessandro Quasimodo a Nobel-díjas költő fia, magyarul pedig Lukács Sándor Kossuth- és Prima Primissima-díjas színművész tolmácsolja.

A 2009. évi Salvatore Quasimodo Költői Versenyre közel 200 pályázó küldte be verseit. Az idei évben a hazai pályázókon kívül érkeztek költemények Ukrajnából, Romániából, Szerbiából és Írországból is.

Az Emlékdíjat Tőzsér Árpád: Esti dramolett című verse, míg a különdíjat Kálnay Adél: Valami emberi című verse nyerte el.

Oklevél díjazásban részesül:

 • Szabó T. Anna: Sajtó
 • Csontos János: Változatok könyve
 • Boda Edit: Nagycsütörtök délután és éjjel
 • BágerGusztáv: Textus keletkezik
 • Kun Árpád: Szülsz
 • Molnár Krisztina: Devla vinné
 • Neogrády Antal:Unio
 • Beck Tamás: A férjes özvegy
 • Petőcz András: Látástól másnap látásig
 • Sztanó László: Oly korban éltem
 • Gyárfás Endre: Valami szokatlan
 • Kabdebó Tamás: Tom olykor így látta őt

A versek mellett a 2008. évi Quasimodo Költőverseny díjnyertes verseiből készült filmeket nézheti meg a közönség. A filmek a Duna Televízió, az Irka Egyesület, valamint a Salvatore Quasimodo Közalapítvány támogatásával jöttek létre. A filmek rendezői pedig Vizi Mária és Dégi János. Az ünnepségen ők is jelen lesznek.

Az est keretében ebben az évben is - az író özvegye jelenlétében - átadják a Bertha Bulcsu díjakat. A meghívásos pályázatra beérkezett műveket a Tempevölgy című folyóirat év végi számában adja közre. Díjazott szerzők: Aczél Géza, Alexa Károly, Ferdinándy György, Péntek Imre, Szentmártoni János.

Az estet a Debreceni Filharmónikusok szólistáinak koncertje zárja.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

borító

Az élethosszig tartó csúcsteljesítmény titka az amerikai futball sztárjától.

fotó Álomgyár Kiadó

Álneve miatt sokan azt sem tudták, hogy Borsa Brown magyar.

plakát

A Kossuth-díjas ének- és mesemondó egész estés műsora Budakalászon.