2018. november 21. - szerda

A zene szava: Akosh S és Závada

Kinyomtatom...
Időpont: 
2017. február 3. 21:30
A zenekar

Szelevényi Ákos, Závada Péter és zenésztársaik koncertje az Urániában.

Zene és szó különleges találkozójára kerül sor február 3-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol Szelevényi Ákos (Akosh S.) szaxofonművész és zenésztársai együtt lépnek színpadra a fiatal írónemzedék egyik elismert költőjével, Závada Péterrel, a február 1-5. között rendezett 4. Uránia Filmnapok alkalmából. Az improvizatív előadás vezérmotívuma illeszkedik majd a filmünnep központi témájához, a montázshoz.

Szelevényi erre az alkalomra Závada mellett a fiatal magyar jazz-generáció kimagasló alakjait kérte fel közreműködőnek, így a produkcióban társuk lesz Porteleki Áron (dob, brácsa és ütőhangszerek), Ajtai Péter (nagybőgő, ütőhangszerek) és Miklós Szilveszter (dob, gongok és ütőhangszerek) is. A Párizsból nemrég hazatért Szelevényi zenei világát a különleges hangszerek és hangzások jellemzik, bár koncertjein a főszereplő általában a tenorszaxofon, melyen az est hangulatától függően szólaltat meg szabadon jazz- és népzenei ihletésű dallamokat. „Nem az a lényeg, hogy milyen stílusú a zene, hanem hogy mit közvetít a hang minőségén keresztül” – mondta egy interjúban. Produkciója nem egyszer csatlakozik társművészetekhez, irodalomhoz, filmhez, ilyen volt például tavaly őszi fellépése az Urániában, az Elégia - Hommage à Huszárik.

Február 3-án este „A zene szava” címmel a kortárs költészet és a kortárs szabad zene közti lehetséges kapcsolatokkal kísérletezik. Különleges, egzotikus hangszerparkot szólaltat meg zenésztársaival. A világ különböző tájairól összegyűjtött hangszerei (fafúvósok, vietnami szertartásgongok, tibeti hangtálak, zitherek, gardonok) nagyrészt most először lesznek hallhatók Magyarországon. Ebben az érdekes montázsprodukcióban a „zenei hangszőnyegek” teret hagynak majd a versnek is. Ezeken a pontokon lép be a produkcióba Závada Péter.
Závada, aki egyébként maga is zenél és alapító tagja az Akkezdet phiai nevű underground hiphop csapatnak, az Urániában olyan újabb műveiből recitál, amelyek töredékességükkel illeszkednek a montázsszerkezethez, és tematikailag a nézés, a film és a színház esztétikájához kapcsolódnak. Köztük szerepel például a Műút folyóiratban nemrég megjelent A néma súgó című vers vagy az ÉS-ben tavaly év végén napvilágot látott Voluptas és Curiositas című versciklus.

A 4. Uránia Filmnapok keretében színpadra kerülő produkció olyan filmtörténeti klasszikusok közé ékelődik, mint Eizenstein Patyomkin páncélosa és Ingmar Bergan Personája. Az irodalom a filmnapok más programjaiban is szerephez jut, például a Film és irodalom találkozása a montázsasztalon című összeállításban, amely Enyedi Ildikó Téli hadjárat és Szemző Tibor Láthatatlan történet című művét szerepelteti, az előbbi Füst Milán, az utóbbi Hamvas Béla írásaira épül.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Nagy János

Ripoff Raskolnikov zenéje és világa sem illeszthető be a megszokott keretek közé.

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.