Gergye Krisztián Társulata a MODEM-ben

Időpont: 
2009. szeptember 11. 0:00 - péntek

A MODEM nagy sikerű Messiások kiállításának társprogramjaként december végéig havonta egy alkalommal kerül Gergye Krisztián azonos címet viselő kortárs táncelőadás-sorozatának bemutatóira, amelyek a kiállítás ihletésére születnek és csak a MODEM-ben tekinthetők meg.

A hazai kortárs táncélet egyik legmarkánsabb képviselője, Gergye Krisztián és társulata a Messiások kiállítás társprogramjaként mutatkozik be Debrecenben. Az azonos címet viselő, „apokrif ikonosztáz” műfajmegjelölésű táncelőadás-sorozat a személyes Isten-viszony megfogalmazására tesz kísérletet. A koreográfus, akinek gyakran szolgálnak mitológiai témák és képzőművészeti alkotások darabjai ihletforrásául, most elsősorban a test és a tánc felől közelít a (z ön)megváltás kérdéséhez.

„Nem a régi és a modern ikonok illusztrálásából indulunk ki, hanem a táncos testének őskép(zet)ekre való reakcióját állítjuk a vizsgálódás középpontjába: a képbe helyezkedés, a festményben létezés állapotából a test nyelve általi kiszólással. A tánc ugyanis, mint a test önsanyargatásának egyik formája, olyan speciális aszkézist mutathat fel, amely által rákérdezhetünk az ember világba vetettségének értelmére” – nyilatkozta Gergye Krisztián.

A Messiások kortárs táncelőadás-sorozat Apokrif ikonosztáz című első előadására a Debreceni Alternatív Színházi Szemle felvezetéseként a nyitónapon, szeptember 11-én, pénteken 15 órakor kerül sor a fesztiválklub helyszínén, a MODEM belső udvarán.

A MODEM szeptemberben ünnepli fennállásának 3. évfordulóját. Ez alkalomból a hónap utolsó hétvégéjén egész napos rendezvényekkel várják a látogatókat. A születésnapi program részeként szeptember 25-én, pénteken 19 órától lesz látható a Gergye Krisztián Társulata előadássorozatának második darabja, Megkísértés címmel.