Itt a 6. miskolci Cinefest

Időpont: 
2009. szeptember 11. 0:00 - péntek - 2009. szeptember 20. 0:00 - vasárnap

Holnap, pénteken 16 órakor a Gaál Franciska-kiállítás megnyitójával, majd 17.30-kor gálaesttel elkezdődik a CineFest, a Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja. 19 órakor kerül sor az első versenyvetítésre: az Utolsó idők premierjére, amit 21 órakor Harcsa Veronika koncertje követ. A Művészetek Házában zajló fesztivál minden vetítése nyilvános és ingyenes.

Nem mindennapi programokon vehetnek részt az érdeklődők szeptember 11-től 20-ig: a 77 gondosan válogatott film mellett igazi csemegékkel szolgálnak a szervezők. A fesztivál sokat fejlődött az utóbbi években, és lassan valóban rászolgál a 'nemzetközi filmfesztivál' jelzőre.

A CineFest ugyanis a jó filmek mellett valódi világsztárokkal szolgál az idén: életműdíjasa a zseniális operatőr, a lengyel Sławomir Idziak lesz, míg a miskolci születésű Oscar-díjas magyar forgatókönyvíró, Pressburer Imre (avagy Emeric Pressburger) emlékét unokája, a szintén Oscar-díjas Kevin Macdonald (Az utolsó skót király rendezője) idézi fel a szeptember 13-i nyilvános workshopon.

Słavomir Idziak nevét sokan talán nem ismerik, de a világ egyik legjobb operatőrének filmjeit biztosan látták: gondoljanak Juliette Binoche-ra a Három szín: kékből, Irene Jacobra a Veronika kettős életéből, vagy a Rövidfilm a gyilkolásról legendás, megrázó képsoraira! Ridley Scott filmjére, A sólyom végveszélybenre, vagy éppen a 2007-es Harry Potter és a Főnix rendjére. Mindet ő fényképezte. Részese volt Krzysztof Kieslowski legnagyobb sikereinek, tizennégy Zanussi-film operatőre volt, majd Hollywoodban is a legnagyobbakkal dolgozott együtt. 1991-ben a Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb operatőrnek járó díjat, 2002-ben Oscar-díjra jelölték. Most pedig a CineFest életműdíjjal tünteti ki, melynek átadására a nyitóünnepségen kerül sor.

Kevin Macdonald a nagyapja emlékét felelevenítő workshopra jön, melyen Ronald Bergan, a nemzetközi hírű filmtörténész, számos sikerkönyv szerzője beszélget vele. A miskolci Pressburger Imre berlini és párizsi évek után, sok, szerencsét próbáló magyar filmestől eltérően nem Hollywoodban, hanem Londonban kötött ki, ahol Korda Sándor bemutatta Michael Powell rendezőnek. Rendkívül sikeres együttműködés vette kezdetét ezzel. A részleteket megtudhatják a szeptember 13-i konferencián!

És a versenyprogramról még nem is beszéltünk: a fesztivál elindításakor a szervezők elsődleges célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a 35 éven aluli filmeseknek, nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és évente egy-egy speciális kategóriában. Azóta a CineFest igazi nemzetközi filmfesztivállá nőtte ki magát, ahol rangot jelent a megmérettetés. Látható lesz a fesztiválon például Duncan Jones (aki nem más, mint David Bowie fia) filmje, a Moon, Sam Rockwell és Kevin Spacey főszereplésével. A fesztiválra 45 országból több mint 400 filmet neveztek, végül 5 kategóriában 77 alkotást vetítenek Miskolcon a Művészetek Házában. Ezek közt több hazai, sőt, európai premier is lesz. A magyar filmesek nagyjátékfilmes kategóriában versenyre nevezett alkotásai közt ott lesz Mátyássy Áron Utolsó idők című filmje és a Rózsaszín sajt Tóth Barnabástól. A koncertek között Harcsa Veronika mellett a Zagar és a Singas Project fellépéseit is megtaláljuk. A Zagar jövő pénteki fellépése után a DJ-pultba Pálfi György rendező áll be.

A fesztivál idei zsűrijének elnöke a már említett Ronald Bergan brit filmtörténész és kritikus, a FIPRESCI egykori alelnöke lesz, de a további nevek is magukért beszélnek. A hazai szakemberek közt láthatjuk Novák Emil Balázs Béla-díjas operatőrt és Török Ferenc rendezőt is. A külföldi zsűritagok közé sikerült megnyerni Fritz Urschitz bécsi fotóművészt és Eric Rulliat fiatal francia színészt is, aki Ridley Scott Robin Hoodjában Russell Crowe oldalán jelenik meg nemsokára a mozikban.

További információ és a részletes program a fesztivál honlapján található.

Hirdetés