2018. augusztus 22. - szerda

ANIMÁ[CZ]IÓ [I - III.]

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. szeptember 17 - 2009. szeptember 18
Cseh Centrum: Az öt FAMU-s mesterlövész

A FAMU - a cseh művészeti élet legendás fogalma, amely nem mást, mint a prágai Művészeti Akadémia Film - és Televíziós Karát takarja. A jelen vetítéssorozaton részt vevő öt FAMU-s alkotó (rendezők és képzőművészek: Michal Žabka, Václav Švankmajer, Noro Držiak, Jan Bubeníček, David Súkup) a legújabb cseh animációs alkotógenerációhoz tartozik.

Az öt alkotót az a tény köti össze, hogy az elmúlt évtizedekben mindannyian a nevezett oktatási intézmény animációs tanszékének hallgatói voltak, és időközben a szakma elismert nemzetközi alkotóivá váltak.

Holdkór (Šílení, cseh–szlovák film, r. Jan Švankmajer, 2005) – Az élet nem más mint holdkór, mi pedig mind (vagy csak ők?) bolondok vagyunk. A rendező szerint alkotása – amely, mint minden korábbi műve, élő szereplőket kombinál animációval – filozofikus horrorfilm az abszolút szabadságról, a manipulációról és a civilizációs elfojtásokról. Kétségbe ejt és megrémít, szórakoztat és elgondolkodtat – akár akarjuk, akár nem.

Jan Švankmajer (Prága, 1934. szeptember 4.) – cseh filmrendező, forgatókönyvíró, díszlet- és jelmeztervező. Magát szürrealista művészként definiálja. Ilyen jellegű animációs és nagyfilmjeiről ismert, amelyek nagy hatást gyakoroltak többek között Tim Burton, Terry Gilliam és a Quay fivérek munkásságára. Jelenleg is Prágában él és filmeket forgat.

Bizonyos, hogyha lenne az európai filmművészetnek hét csodája, akkor kétségtelenül az egyik Jan Švankmajer animációs varázslata lenne. Švankmajer a legkülönösebb és legizgatóbb képzeletvilággal megáldott művészek közé tartozik. Filmes látomásaiban az élő színészek, az animációs tárgyak és az életnagyságú bábuk együtt mozognak, belépnek egymás közegébe, megérintik, életre keltik egymást, egyáltalán az is kérdéses, melyik az ember, s ki a bábu?

Cseh Centrum: Az öt FAMU-s mesterlövészCseh Centrum: Az öt FAMU-s mesterlövész

Enteriőrök mindennapos tárgyai, burjánzó növények, elomló húsok és étkek mozognak, változnak, alakulnak egymásba a művész túláradó fantáziavilágában. A szimbolikus rituálékat, a sokszor brutális, horror és pornográf elemekkel átitatott jeleneteket megindító költőiség szövi át, melyen átsejlik Švankmajer rezignált, szomorú tekintete emberi gyarlóságaink felett.

Ez alkalomból vetített nagyjátékfilmjének, a Holdkórnak nyomán az élet nem más mint holdkór, mi pedig mind (vagy csak ők?) bolondok vagyunk. A rendező szerint alkotása – amely, mint minden korábbi műve, élő szereplőket kombinál animációval – filozofikus horrorfilm az abszolút szabadságról, a manipulációról és a civilizációs elfojtásokról. Kétségbe ejt és megrémít, szórakoztat és elgondolkodtat – akár akarjuk, akár nem.

Részletes program:

2009. szeptember 17., 19.00 – ANIMÁ[CZ]IÓ [I.]

  • Filmvetítés Michal Žabka, Václav Švankmajer, Noro Držiak, Jan Bubeníček, David Súkup animációs kisfilmjeiből

2009. szeptember 18., 17.00 – ANIMÁ[CZ]IÓ [II.]

  • Főiskolás animációs filmek – Válogatás a jelenleg a prágai FAMU-n tanuló egyetemi hallgatók munkáiból

Szeptember 18., 19.00 – ANIMÁ[CZ]IÓ [III.]

  • Holdkór (Šílení, cseh–szlovák film, r. Jan Švankmajer, 2005)
  • Filmvetítés Jan Švankmajer 75. születésnapja alkalmából

Helyszín: Toldi mozi, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A lenyűgöző fantáziájú David Robert Mitchell ezúttal egy eszeveszett neo-noir lázálmot vitt filmre, amelyben egy főhős bizarr bűntények sorozatáról próbálja lerántani a leplet.

plakát

A Cool túra következő megállója az A38 Hajó.

plakát

II. András koronázása elevenedik meg 2018. augusztus 18‒19-én a Nemzeti Emlékhelyen.