Oregon koncert

Helyszín: 
Időpont: 
2009. szeptember 21. 20:00 - hétfő

Két héttel az Újbuda Jazzfesztivál után, és a Ship of Fools bemutatójának másnapján az hetvenes-nyolvanas évek egyik legnagyobb hatású dzsesszegyüttese, a Ralph Towner vezette Oregon lép fel az A38-on. Az indiai, keleti hatásokat a folkkal és a dzsesszel ötvöző kvartett hét év után először jár Magyarországon. Az előzenekar a néhány hónapja trgikusan elhunyt Gasner Jánosnak emléket állító Escurial lesz.

Az Oregon túlzás nélkül a kortárs dzsessz egyik legfontosabb zenekara. Mély és alapvető hatást gyakorolt a hetvenes-nyolcvanas évek improvizatív zenéjére, de a kortárs popra és világzenére is. A kvartett tagjai, Ralph Towner, Paul McCandless, Glen Moore és (az azóta tragikus balesetben elhunyt) Collin Walcott egyedülálló hangszerelésű, félreismerhetetlen, a tradicionális nyugati dzsesszt, az indiai és keleti zenéket, a folkot és a fúziós dzsesszrockot ötvöző zenei világa a mai napig élő forrása a zenekultúrának.

A gitáros Towner és és a multiintrumentalista (zongorán, bőgőn, hegedűn egyaránt kitűnően játszó) Walcott a University of Oregon hallgatóiként ismerkedtek össze, és 1969-ben a folkénekes Tim Hardint kísérték a Woodtock Fesztiválon. Ez volt a belépő a "world jazz" egyik úttörő zenekarába, a Paul Winter Consortba, amiből - McCandless-szel és Walcott-tal kiegészülve - tulajdonképpen kinőtt az Oregon.

A hetvene évek elejének poszthippi fúziós hulláma és világzenei érdeklődése hatalmas sikert hozott az Oregonnak. Az első lemez, a Music of Another Present Era klasszikus csúcsművé vált, tökéletesen beletalálva a korhangulatba. A Mahavishnu Orchestra és Ravi Shankar korszaka volt ez, és az Oregon zenéjében az indiai zenei hagyomány békésen megfért Towner virtuozitásával, Walcott ihletett tablajátékával McCandless oboájának sajátos hangzásával. Az Oregon népszerűségét mélyen jellemzi, hogy - az anekdota szerint - az Apollo 15 űrhajósai Ralph Towner-szerzeményeket hallgattak a háromnapos expedíció során, és a Hold két kráterét, az Icarust, illetve a Ghost Beadst ezek után nevezték el.

Walcott 1984-es halála némiképp megtörte az Oregon lendületét, de hamarosan új ütőhangszeres érkezett - nem kisebb név, mint Trilok Gurtu személyében, aki öt évet töltött a zenekarban. 1996 óta Mark Walker a negyedik tag. Bár az Oregon időközben visszatért a "hagyományosabb" dzsesszhez, a tagok és a zenekar alapvető nyitottsága megmaradt: örmény népzenészekkel éppúgy készítenek lemezeket, mint a Moszkvai Szimfonikusokkal. Az Oregon védjegyzerű hangzása is változatlan: éteri hangulatok keverednek virtuóz szólókkal, finom keleti hatásokkal, és folkos futamokkal.

A modern dzsessz történetének egyik leghíresebb, alapvető zenekarának fellépése különleges esemény az A38 Hajón.

Hirdetés