2018. szeptember 18. - kedd

Örökségvédelem Napjai

Kinyomtatom...
Időpont: 
2009. szeptember 19 - 2009. szeptember 20

Most hétvégén Magyarország örökségvédelem alatt álló épületei kinyitják kapuikat. Az Európai Unió által kezdeményezett program, akárcsak a múzeumok éjszakája évek óta csábítja Európa örökségvédelmi épületeibe a kultúrára szomjazókat.

Az idei év témája: szakrális terek. Ami nem takar mást mint templomokat, kápolnákat, zsinagógákat és egyéb egyházi jellegű tereket, beleértve a katolikus, zsidó és sok egyéb vallás mellett akár a ókori római vallást is. Ilyenkor a nagyközönség előtt zárva tartott templomokba és kápolnákba is be lehet jutni. Akit a szakrális terek nem hoznak lázba, ne aggódjon, mert ilyenkor más műemléki jellegű épületekbe is be lehet jutni (a Sándor palotába, a Nemzeti Galériába vagy a most felújított Divatcsarnokba). Vezetett séták is indulnak Budapest különböző pontjairól, valamint az idei év újdonsága, hogy biciklis körtúrával is készültek a szervezők, amely segít az alternatív közlekedés népszerűsítésében.

Érdemes résen lenni és a programot előre megtervezni,mert egyes épületekbe csak a hétvége egyik napján néhány órára lehet bejutni, vagy előre kell jelentkezni, mert a látogatók száma az épületek műemléki jellegéből kifolyólag limitált. Ha nem jutunk be lehet egy évet várni...

A programsorozat nem csak a Budapestieknek kedvez, hiszen az ország egész területére kiterjed. Az érdeklődök ezen a honlapon tájékozódhatnak: www.oroksegnapok.hu
Ami a honlap érdemeit dicséri, itt összeállíthatják kedvenceik bejelölésével saját listájukat. Valamint a látogatható épületek Budapesti és vidéki helyszínekre vannak bontva, valamint a Budapesti helyszínek kerületek szerint vannak rendezve. Egykét épületnél pedig fotókat is találhatunk, amely reméljük jövőre minden résztvevő épületre kiterjed.

Tippjeink: Párizsi nagyáruház, Lézershow a Mária Magdolna toronynál a várban, Sándor Palota

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Már negyedik napja teltházas vetítésekkel dübörög a 15. Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztivál.

plakát

A világ legnagyobb sörfesztiválja idén is ellátogat Budapestre.

Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2018. szeptember 16 - 2018. szeptember 26
4 Pianos

Száz év története, az északi fény varázsa, „indie pop tündérek” és „arany paraziták”.