Parov Stelar lemezbemutató koncert

Helyszín: 
Jegyár: 
3500 Ft, 3000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2009. október 1. 20:00 - csütörtök

Az A38 Hajó dzsesszes-táncos partisorozata, a Blue Note Trip október elsején hatodik részéhez ér. Ezúttal az A38 Hajó régi barátja, a linzi Parov Stelar érkezik zenekarával, hogy első magyarországi sikereinek helyszínén mutassa be friss, ropogós, szeptember 14-én megjelenő új dupla albumát.

Manapság nagy divat, hogy a dzsessz történetének legfontosabb kiadói hivatalos válogatáslemezeket adnak ki - a túlzás nélkül legjelentősebb címke, a Blue Note sem tett másként. A kiadó fantasztikus archívumából a holland DJ Maestro válogat és tölti meg a legfinomabb táncos darabokkal a Blue Note Trip című sorozatot. Vad szvingek, hűvös bossa novák, laza balladák és rohanós bebopok váltogatják egymást az immár hetedik duplalemezéhez érkezett lemezsorozaton, és az ehhez kapcsolódó partik ugyanezt a hangulatot idézik: a dzsessz aranykorát, amikor a szabad improvizáció, az ördögi ritmusok, a varászlatos technikai tudás még nem vált el élesen a tánczenétől. Igazi, forró, jól táncolható muzsikák követik egymást DJ Maestro válogatásában, aki ezeket a floorfiller-killergroove zenéket mutatja be rendszeresen az amszterdami Melkweg klubban - és mostanában az A38 Hajón is. A partik különlegessége, hogy az A38 Hajó minden alkalommal az európai nujazz legjobb képviselőit hívja el vendégfellépőnek a maestro mellé.

Parov Stelar, azaz Marcus Füreder többéves kitartó lemezlovaglás után 2004-ben hozta létre saját önálló kiadóját, az Etage Noirt, és készítette el első albumát, ami azonnal hatalmas sikert aratott. A bécsi elektronikuszenei hagyományokat követve szépséges dzsessz-hangzások ötvöződnek füstös funkokkal és dubokkal, pörgős, vérpezsdítő groove-okkal. Igazi, hallgatóbarát és táncos nu-jazzről van szó - Parov Stelar azok közé tartozik, akik visszaviszik a dzsesszt a táncparkettre. Nem csoda hát, hogy a linzi fiatalember szinte pillanatok alatt klubkedvenc lett, és élő koncertjei is élményszámba mennek.

A második lemezt már kifejezetten nagy várakozás előzte meg, és Stelar nem is okozott csalódást. John Barry Bond-zenéi, a Miles Davis cool-korszaka, a negyvenes évek bigband-hangzása, laza szvingek, film noir-hangulatok, a hetvenes évek gettófunkja, Kruder és Dorfmeister lelassult dubjai, modern elektronika és némi acid jazz - mindezek ott kavarognak Parov Stelar zenei vegykonyhájában, és a végeredmény: tökéletesen eredeti és összetéveszthetetlen hangzás, jellegzetes zenei világ, ami hol elringat, hol pedig felszabadult táncra ösztökél.

Parov Stelar kitűnő kompozíciói az elektronikuszenei válogatáslemezek nagy kedvencei lettek, immár több tucatnyi kompiláción hallhatók szerzeményei, köztük a tekintélyes Hotel Costes vagy Buddha Bar-albumokon is. Remixerként is egyre népszerűbb, a lounge-klasszikus Dining Roomnak vagy Ithamara Kooraxnak éppúgy készített újrakeveréseket, mint Richard Dorfmeisternek és a Madrid de los Austriasnak.

És most két év után itt a várva várt új dupla album. A Coco című lemezen 26 dal található, melyek közül egy sem okoz csalódást: jól táncolható, dzsesszes-funkos darabok, amik egyként idézik a húszas évek charleston-lázát, a hetvenes évek lüktető Motown-világát és korunk elektronikus hullámait. A lemez koncertturnéján Parov Stelar friss felfedezettje, az Etage Noir üdvöskéje, a lemezlovas Mike Rigler kíséri a zenekart.

Hirdetés