Hatások és visszahatások

Időpont: 
2009. október 9. 0:00 - péntek - 2009. október 25. 0:00 - vasárnap

Budapest életében 1929 óta vesznek részt a BME Urbanisztika Tanszékén képzett, urbanisztikával foglalkozó építészmérnökök. A Műegyetem Városépítési és Tervezési Tanszéke 1929-ben alakult. Az urbanisztikai stúdiumok alapjait a magyar városok változásai jelentik, de a tanszék mindig kiemelten foglalkozott a főváros fejlődésével.

A kiállítás párhuzamosan mutatja be Budapest és a Tanszék elmúlt 80 évének főbb eseményeit. A Budapest Kiállítóteremben három olyan témát emelünk ki a városépítészet folyamából, amelyek talán a legnagyobb érdeklődésre tarthatnak számot úgy a szakma, mind a budapestiek körében: Városrehabilitáció, Lakótelepek, A Duna szerepe Budapesten

Ezekben a meghatározó urbanisztikai helyzetekben a témák kétoldalú bemutatása a város jövője szempontjából hordoz érdekes tanulságokat és úgy érezzük, hogy jól tetten érhető az oda-vissza hatás, a város és a tanszék között.

A három kiemelt téma mellett láthatók lesznek a hat közép-európai főváros egyetemei által végzett 20 évvel később – Urbanity program, valamint a 2020-as budapesti olimpia városépítészeti víziója című hallgatói ötletpályázat tervlapjai is, melynek eredményhirdetésére a megnyitón kerül sor.

A kiállítást megnyitja Beleznay Éva, Budapest főépítésze és Locsmándi Gábor PhD, nyugalmazott egyetemi docens nyitja meg 2009. október 9-én, pénteken 13 órakor.

A BME Építészmérnöki Kar Urbanisztika Tanszék 80. évfordulója alkalmából látható további két kiállítás:

Hallgatói munkák, BME központi épület aulája, 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.
2009. október 9 - 16., hétköznap 8 – 19h

Tanszéki arcképcsarnok, Az Urbanisztika Tanszék oktatóinak munkássága
HAP Galéria, 1027 Budapest, Margit krt. 24., 2009. október 9 - november 6., hétköznap 14 – 19h

Hirdetés