Mollis & Baharat

Helyszín: 
Időpont: 
2009. október 7. 0:00 - szerda - 2009. október 11. 0:00 - vasárnap

Földi Kinga és Simon Zsolt József designerek a Design Hét keretén belül megrendezett Mollis című közös kiállítására valamint a Baharat szalon ünnepélyes megnyitójára kerül sor október 7-én, kedden, 18 órakor. Most első alkalommal tekinthetünk be a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület Galériája felett kialakított műtermeinek "titkos" életébe.

Földi Kinga textil designer egyedi tervezésű öltözékeinek otthont adó showroom ünnepélyes megnyitója egy rendhagyó kiállítás keretében. A Simon Zsolt József porcelán designer szobrait és Földi Kinga haute couture ruháit bemutató kiállításon bepillantás nyerhető a két alkotó művészete közti kreatív, inspiratív kapcsolatba. Két különböző anyaggal, technikával kísérletezve, egymást inspirálva alkották meg az "élő szobrokat" és a "szoborszerű ruhákat" melyekben a mozgás, mint éltető erő központi szerephez jut. A kiállítás címe "mollis" (jelentése: lágy, puha, finom, szelíd, békés), sejteti milyen hangulat fogadja a látogatót.

Földi Kinga a pié technika adta lehetőségeket alkalmazva szoborszerű ruhák létrehozásával kísérletezett. A burjánzó anyag halmazok a rokokó öltözékek formavilágát idézik. A szoborszerű megfogalmazás mellett a rokokó öltözékek hatása az, ami visszabillenti ezeket a textilkupacokat az öltözékek körébe. A test formáit kiemelő vonalak nem engedik elfelejteni, hogy ezek mégsem szabadon álló textilszobrok, hanem az emberi test formáit kiegészítő, abból kiinduló kompozíciók. A redőzött anyag mint a víz hullámai erőteljes fény-árnyék hatásokkal érzékelteti a tömeget.
Ezen ruhákkal kétszer nyerte el az elmúlt években a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjat, egyik ruhája 2. díjat nyert 2005-ben a Specialtex Rokokó ruha pályázatán. Munkái szerepeltek 2004-ben a Brüsszeli Csipke Biennálén, 2006-ban Szombathelyen a 2. Textilművészeti Triennálén, 2008-ban a Craft & Design kiállításon valamint 2009-ben a Lakástrend és Design kiállításon. 2008-as Fise galériabeli önálló kiállítása szintén az haute couture öltözékek köré épült.

Simon Zsolt József szobrai az utóbbi két évben egyedüli magyar munkaként szerepeltek a "World Ceramic Biennale Korea" nemzetközi kerámia verseny szobrászati kategóriájának döntőjében (2007, 2009). Az Indonéziában "Movement" (2007), illetve a fővárosi Fészek Művészklubban "A vízszintes körül" (2007)címmel futó önálló kiállításain is a megmozgatott tér szülte szobrászati forma volt a meghatározó.
Így vall szobrairól:"Az anyag légiessé, mozgékonnyá emelésével, vékony és finom részletek használatával próbálok szépséget rejtő formákat alkotni. Jelen van bennük egyaránt a puhaság, és a törékenységig könnyített kemény fehérség. Növekedésben, mozgásban vannak. A külsejüket szétveti az erő, míg a belsejükben puhán hullámozva csendesül el a kigömbölyödő mozgás. Kint vihar, belül csend, s velük az anyagot formában tartó erő."

Hirdetés