2018. október 19. - péntek

Rechnitzer gyűjtemény

Kinyomtatom...
Helyszín: 
VAM Design Center
Időpont: 
Repeats mindennap (Péntek) december 05 2008-ig . 2008. november 13. 10:00

A kevés néha több, szokás mondani, s igaz ez a Rechnitzer-gyűjtemény november 13-án megnyitandó kiállítására, hiszen a majd 300 műalkotás közül közel 170 érkezik a budapesti VAM Design Centerbe november 13-án, ahol a fő hangsúly a párizsi magyar művészeken, a geometrikusokon és a MADI (Mozgás – Absztrakció – Dimenzió – Invenció) csoport képein van.

A gyűjtés, a gyűjtőszenvedély eredendően sugárzik a tárlat minden egyes darabjából, hiszen a gyűjtemény öt fő periódusából származó reprezentatív kiállítási anyag a finom műgondról és sallangmentes művészetszemléletről árulkodik: a műgyűjtés folyamatát maga Rechnitzer János jellemezte egyfajta önfeltárásként, sőt önmegvalósításként, amely mindig újra és újrarendeződik, s a gyűjtő ezerféle arcát mutatja. A személyes krédón túl a műgyűjtés azonban az utóbbi években egyre inkább financiális oldalról is fontossá válik, hiszen az alkotások és alkotóik presztízse manapság megdöbbentően magas árakat produkálhat. Így a gyűjtés ma már nem csupán művészi passzió, hanem súlyos forintokban mérhető és tulajdonképpen jól kalibrálható és ellenőrizhető befektetés, amelynek az idő csak jót tesz. A Rechnitzer-gyűjtemény tulajdonosa maga is tisztában van ezzel, s a kollekció fő vezérfonala is társul ehhez, hiszen a Vaszary-tanítványnak számító Női Nyolcak, Ország Lili vagy éppen a párizsi magyar emigráció festői olyan, nemzetközileg is elismert alkotók, akiknek ma már nem csupán esztétikai értékük magas. Tehát tartalomhoz a formát: műgyűjtés kedvtelésből és befektetésként – a kettő együtt nem csupán szerencsés, de üdvözítő párosítás egyben. A művészet éppen ezért ma már a tulajdonosoknak életvitelét, életformáját meghatározza: szenvedély, kíváncsiság, optimizmus és feltétlen elkötelezettség az alapja mindennek. Szerelem, amely tárgyakhoz kötődik, szerelem, amely színekbe olvad és érzelmekké alakul. S csupán ezután lehet az anyagiakról beszélve.

Mindenki számára nyitva áll a gyűjtemény a VAM Design Centerben – esélyünk van új szemmel nézni a műgyűjtésre, a művészet eddig kevéssé ismert oldalára, merjünk kíváncsiak, lenni, merjünk a gyűjtésről álmodni, aztán elkezdeni gyűjteni.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a tranzit.hu közös kiállítása.

 Impossible_Anna Horcinova

A kiállítás a European Month of Photogaphy és a Fotóhónap2018 programsorozat része.

Plain Stories / Leplezetlen történetek

Óriási, meztelen testek Virgilius Moldovan tárlatán.