Négy nap alatt 20 társulat 27 előadás - Békéscsaba ismét a bábjáték fővárosa

Ünnepi díszbe öltözött a XVII. Nemzetközi Bábfesztiválnak otthont adó Ibsen Ház és Jókai Színház Békéscsabán.

Az első találkozót még 1968-ban, éppen 50 esztendeje rendezték meg a megyeszékhelyen, és azóta három évenként - az országból és a világ minden tájáról – sok száz társulat mutatta itt be előadásait. Június 21-étől négy napon át 20 csoport 27 produkciójával szórakoztatja a gyerekeket az újratelepítésének 300. évfordulóját köszöntő városban.

A hagyományoknak megfelelően csütörtökön délelőtt a Penza lakótelepen kezdődött a rendezvénysorozat, ahol megkoszorúzták Lenkefi Konrád, a bábművészet, a Napsugár Bábszínház és a fesztiválrendezés atyjának emléktábláját. Ha Apu nem lett volna, mi sem tartanánk itt – emlékeztette Lenkefi Zoltán, a Napsugár igazgatója a tiszteletadásra eljött mostani és régi bábosokat. Mint mondta, különleges helyzetben vannak mindannyian, mert ezt az értékes örökséget őrizni és tovább adni kell.

A Langaléta Garabonciások délután négy órakor indultak el a Korzó térről a Jókai Színház elé, az ünnepélyes megnyitó helyszínére. Fél órába telt, mire a teátrum előtt meghallottuk a dobpergést és a muzsikaszót, aztán feltűntek a gólyalábas komédiások a városi forgatag fölött. Három zenész és egy lovas invitálta a fesztiválra a nagyérdeműt, a legbátrabb kisfiút még a paripára is felültették. Mint minden fesztiválra, az ideire is új dalt komponált a Rokodál zenekar. Most Hopp, hej, hó! számukkal hívták a gyerekeket a négy napig tartó mesevilágba, ahol kiélhetik fantáziájukat, „forgószél kelti életre a bábokat”.
Ha forgószél nem is, de sűrű felhők gyülekeztek a város felett, és csak reménykedni tudnunk, hogy a z ünnepélyes megnyitót nem szakítja félbe az időjárás. A fesztiváldal után Lenkefi Zoltán igazgató köszöntötte a résztvevőket és a közönséget. Először a félévszázados múltra emlékeztetett, arra, hogy az első fesztivál idején, 1968. június elsején még amatőrcsapat volt a Napsugár elődje. Majd köszönetet mondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatásért.

Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere azzal üdvözölte a seregszemle résztvevőit, hogy „jó érzés, ha egy városban kiválóan dolgozó intézményekkel és nagyszerű hagyományokkal büszkélkedhet az ember, amilyen a bábszínház”. Kiemelte, hogy nagyon sok szervezet együttműködése szükséges ahhoz, hogy a hagyományhoz méltó rendezvényt tudjanak megtartani, és azt kívánta, hogy ez az összefogás megmaradjon. Klasszikus és modern darabokat hoztak el a magyar és a külföldi társulatok, így Békéscsaba ezen a héten – főleg a gyerekek örömére - a bábjátszás fővárosa Magyarországon. Az anyagi forrásért köszönet illeti a minisztériumot, a szervező munkáért a házigazdákat – szögezte le a polgármester.

Lenkefi Zoltán a műsorvezető szerepében bejelentette, hogy egyre több ismert arcot lát a közönség körében, gyülekeznek a társulatok, a zalaegerszegiek, a debreceniek már megérkeztek, majd bemutatta azt az öt gyermekből álló szakértő zsűrit, amely a fesztivál végén dönt a díjazásokról. Végül átadta a szót Joós Tamásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága és Közösségi, Művelődési és Művészeti Főosztálya vezetőjének, aki köszöntötte a jubiláló fesztivált és átadta Fekete Péter államtitkár üdvözletét.
A bábszínház azért különösen fontos, mert a gyerekek itt találkoznak először a színházzal, ami meghatározó élményt jelenthet számukra. A Napsugár elévülhetetlen érdeme, hogy ezt az első találkozást és utána a többit is emlékezetessé teszik a gyerekeknek - ehhez a küldetéshez kívánt sok sikert Joós Tamás, és ezzel megnyitotta a XVII. Nemzetközi Bábfesztivált.

Pályi János Vitéz László és az elátkozott malom című meséjét a kaposvári BábSzínTér társulata a Vigadóban adta elő, a házigazdák A helység kalapácsával a Sík Teremben léptek fel, ugyanott az egri Mikropódium a Con Anima című előadást hozta A Balassi Táncegyüttes az Állati mese című bemutatóval örvendeztette meg a gyerekeket a Jókai Színházban, este a Petőfi Utcai Általános Iskola zenekara és a Rokodál együttes adott koncertet az Ibsen Ház udvarán. Pénteken többek között a debreceni Vojtina Bábszínház Tessék engem megmenteni!, a spanyol David Zuazola Színház Az idő játéka, az olasz Irene Vecchiától a Pulcinella történeteit láthattuk, este Kaláka koncert szórakoztatta az érdeklődőket. Szombaton cseh és szerb előadás, babaszínházi produkció színesítették a palettát, vasárnap hat bemutató lesz, többek között Az égigérő fa és a Rigócsőr király szerepel műsoron. A fesztiválzárót a Jókai Színház előtti téren tartják 16 órától.
(Niedzielsky Katalin tudósítása)