Ünnepi megemlékezést tartanak Lajtha László tiszteletére

Koszorúzás és zenés séta.

Lajtha László, Kossuth-díjas magyar népzenegyűjtő, zeneszerző és zenepedagógus tiszteletére tart megemlékezést a Hagyományok Háza 2018. június 30-án, születésnapján, szombaton 18 órától. A zeneszerző Váci utcai emléktáblájának megkoszorúzása után az ünneplők zenés sétára indulnak Lajtha László szobrához a Károlyi-kertbe.

Lajtha László (1892–1963) a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, aki meghatározó tevékenységet fejtett ki a népzenekutatás és zenepedagógia, valamint a nemzetközi kultúrdiplomácia terén is. A Francia Művészeti Akadémia egyetlen magyar tagjaként Lajthát Bartókkal és Kodállyal együtt úgy emlegették, mint „les trois grands hongrois”, a három nagy magyart.

Lajtha László tiszteletére születésének 126. évfordulóján, június 30-án 18 órától ünnepi megemlékezést tartanak Lajtha egykori budapesti lakhelyénél. Az ünnepség a zeneszerző Váci utca 79. szám alatt elhelyezett emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődik, a megemlékezésen beszédet mond Dr. Solymosi Tari Emőke, Lajtha-kutató, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Innen az ünneplők Lipták Dániel prímás és zenésztársai zenei kíséretével közösen vonulnak Lajtha László Károlyi-kerti szobrához, ahol Árendás Péter, népzenész, a Hagyományok Háza tárvezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa mond beszédet.

A zeneszerző szobrát 2015-ben avatták fel a Károlyi-kertben, azóta minden év június 30-án, Lajtha László születésnapján emlékeznek meg a nemzetközi és hazai szinten is elismert tudósról és zeneszerzőről.