Ben Jonson: Volpone a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A szombathelyi Weöres Sándor Színház előadása a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában.

A cím és főszerepben Jordán Tamást láthatja a színház közönsége. Az előadást Alföldi Róbert rendezte, aki a Makrancos hölgy fájdalmasan szép, merész humorú előadása után egy újabb reneszánsz komédiát állított a szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadára.

2018. július 3. (kedd) 19.30 - Városmajori Szabadtéri Színpad
(130 perc szünet nélkül)

A Shakespeare-kortárs Ben Jonson színműve, a Volpone vagy a pénz komédiája (1606), az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája.
Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje „barátait”, akik a vagyonára pályáznak. Egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozva el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket. Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti-szolgálja szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet rászedi, hogy saját maga tessékelje féltve őrzött feleségét a haldokló ágyába, meggyőzi az apát, hogy az örökségét ne édesfiára, hanem Volponéra ruházza át. A mohóság, a pénzéhség e kíméletlenül mulatságos, kegyetlen szatírájában a beszélő nevű szereplők: Volpone - a nagy róka, Moska - a légy, Corbaccio - a varjú, Corvino - a holló elnyerik méltó jutalmukat, azaz a büntetésüket, de nem úgy, ahogy reméljük és várjuk, mert az élet más eszközökkel dolgozik...
Az előadás megtekintése 16 éves kortól ajánlott!

Szereplők:
Volpone: Jordán Tamás
Mosca: Bányai Kelemen Barna
Voltore: Szabó Tibor
Corvino: Csankó Zoltán
Colombina: Hartai Petra
Canina: Bánfalvi Eszter
Corbaccio: Szerémi Zoltán
Leone: Balogh János
Bíró: Kálmánchelyi Zoltán
Tiszt: Endrődy Krisztián
Magyar szöveg: Spiró György, dramaturg: Alföldi Róbert
Díszlet- és jelmeztervező: Kálmán Eszter
Rendező: Alföldi Róbert