Innováció a fociőrület margójára

A foci vb után se pihen a Nike – megérkezett az új PhantomVSN.

A Nike csapatokkal fűtött vb-döntő után a márka egy minden eddigit felülmúló innovációval koronázza meg az elmúlt időszakot. A sportszergyártó legújabb focicipője hosszú kutatás után két teljesen új technológia alkalmazásával készült el. Phil Woodman a PhantomVSN tervezésénél nem hagyta figyelmen kívül az ihletet adó kispályás játékosokat sem...

Új anyag – Quadfit
„Kidolgoztunk egy olyan belső hálós anyagot, amely megtartja alakját, ugyanakkor nem nyúlik ki. A Quadfit tökéletesen illeszkedik a lábfejre, anélkül, hogy szorítaná. Ez a változás kívülről nem szembeötlő, ám a hatás lábon azonnal érezhető. A játékosok már hozzászoktak, hogy az új cipőket a lábukra kell formálniuk, a PhantomVSN viszont a dobozból kivéve azonnal meccsre kész” – magyarázza Phil Woodman. A Quadfit attól működik igazán, hogy nem nyúlik ki, a szövetet felépítő szálak négy tengelye pedig illeszkedik a játékos lábfejhez, ezáltal minden irányban támogatást nyújt. A szálak közötti hézagok teret adnak a lábnak és enyhítik a súrlódást. Ennek az anyagfelépítésnek az eredménye, hogy az új PhantomVSN szenzációs illeszkedést biztosít minden lábtípusra.

Új, bújtatott fűző – Ghost Lace
A PhantomVSN másik láthatatlan újítása a Ghost Lace, vagyis a bújtatott fűző. „Rengeteg kutatómunka áll az innováció mögött: beszéltünk a játékosainkkal, laborban elemeztük az adatokat és egyértelműen arra a következtetésre jutottunk, hogy szükség van egy olyan fűzőre, amely minden focistának testreszabott illeszkedést biztosít” – mesélte a tervező, aki a hagyományos fűzők továbbfejlesztése érdekében minimalizálta a fűzők érintkezését, és úgy építette be a Ghost Lace-t a cipőbe, hogy az egy húzással „bekötődjön” és azonos feszességet nyújtson a lábfej minden pontján.

Flyknit felsőrész
A Nike Flyknit felsőrész eltakarja a fűzőket, hogy a labda elrúgásához a maximálisan egyenletes felület álljon a focisták rendelkezésére. A Phantom családra jellemző háromszög design itt is megjelenik, a NSRL (Nike Sport Research Lab) tesztelései pedig megerősítették, hogy minél alacsonyabb pontján találja el a játékos ezt a háromszöget a labdával, annál nagyobb kontrollja van a támadás felett.

Kispályás kiadás
A kispályás foci nagyban inspirálta a cipő kialakítását, így a PhantomVSN kispályás változata se érdemel kevesebbet a Nike jelenlegi csúcstechnológiáinál, mint például a Nike React anyagból készült talp vagy az extra tartós felsőrész az utcai nehézségek ellen. A stoplik mindkét típus esetében egy könnyű, adaptív lemezen helyezkednek el, amely a kritikus zónákban nyújt megfelelő tartást a lábfejnek. A PhantomVSN kispályás és a nagypályás verziójában is a Nike ACC (All Conditions Control) technológia gondoskodik arról, hogy a cipő különböző időjárási körülmények között is a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa.
A PhantomVSN fekete színállásban július 18-án debütál, a kispályás változat pedig szeptembertől lesz elérhető a nike.com-on.