Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös bemutatója a Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével.

Kálmán Imre operettjének kedvelt dallamai először csendülnek fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a sziget öreg fái és a csillagos nyári ég alatt, ezúttal Dobó Enikő és Miller Zoltán főszereplésével, Szabó Máté rendezésében.

Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő
Írta: Julius Brammer és Alfred Grünwald
Fordította: Lippai Imre és Kulinyi Ernő
Bemutató: 2018. július 20. (péntek) és 21. (szombat)

Több mint egy évtized után, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. születésnapján a legnagyobb magyar operettszerző, Kálmán Imre egyik legnépszerűbb, Cirkuszhercegnő című darabjával tér vissza a színház nyári repertoárjára a teátrum kezdeteitől jelen levő egyik legkedveltebb zenés szórakoztató színpadi műfaj! Az ünnepi évadban az operett magyar nagymesterének egyik legjelentősebb, világszerte páratlan sikerrel játszott műve első alkalommal csendül fel a cirkuszi forgataggal benépesített szigeti színpadon.

Az eredetileg német nyelven íródott nagyoperett 1926-os bécsi bemutatója mind történetében, mind pedig elsöprő látványvilága miatt, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Az egzotikus mesében az artisták, idomárok és bohócok világa mögött felsejlik az arisztokrácia pompás, csillogó és rejtett hazugságokkal átitatott élete. Az operett parádés világában azonban az elveszett szerelmesek mégis egymásra találhatnak a kalandok, intrikák és félreértések útvesztőjében, és győz a mindent elsöprő szenvedély.

„Írtam már olyan operetteket, ami színházban, színház előtt, színház mögött játszódtak, most olyat szeretnék írni, amelyik egy cirkuszban játszódik” – vezette fel új darabötletét alkotótársainak Kálmán Imre 1925-ben, mely után fél évvel hatalmas sikerrel be is mutatták azt, először Bécsben – ahol több mint 300 előadással sikerszériát futott be – majd Budapesten, Párizsban, Londonban, Szentpétervárott, egy éven belül pedig a new yorki Broadway-en is. A legismertebb és máig legnépszerűbb magyar operettszerző darabja a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő mellett az egyik legtöbbet játszott operettje, mely nemcsak lehengerlő, grandiózus zenéje, igényes áriái és elsöprő fináléja, hanem a cirkuszi világgal ízesített egyedi világa miatt is a közönség egyik legnagyobb kedvence.