A budai várban az ország elsőszámú sörfesztiválja

Különleges, limitált sörrel „költöznek vissza”, ahol a kézműves főzdék mellett az összes nagy gyár és a Magyar Sörgyártók Szövetsége is képviselteti magát.

„A budai vár önmagában nagyon impozáns helyszín, és a kiállítók termékei is mind magas minőséget képviselnek. Mégis szerettünk volna egy kis pluszt adni a látogatóknak, ezért döntöttünk úgy, hogy a Sörfesztivál 7 éves története során most először megfőzzük a fesztivál sörét, amelyet kizárólag a rendezvényen kóstolhat majd meg a közönség” – nyilatkozta Kurucz Dániel, a szervezésért felelős cég ügyvezetője.

A BDPST Beerfest IPA receptjét a budapesti FIRST Craft Beer kisüzemi sörfőzde készítette és főzte le. A sörpremier keretében 2018. augusztus 23-án, a fesztivál első napján pontban 18.00 órakor verik csapra a hordót a szervezők pultjában.

A fesztivál söre ugyan az IPA típusba tartozik, de érdekesen elegyíti az IPA és az APA típusú sörök jellegzetességeit. „A nyári forróság miatt friss, könnyen iható kézműves terméket álmodtunk meg, ami éppen a fesztiválra fog elkészülni” – árulta el a kulisszatitkokat Kurucz Gergely. Cél volt továbbá az is, hogy az ital jól értelmezhető legyen azok számára is, akik még csak óvatosan ismerkednek az újhullámos, illatos, ízgazdag sörök világával. Így a fesztivál söre ugyan az IPA típusba tartozik, ami egy friss, komlós, jól iható és könnyen értelmezhető fajta, de a megszokottnál alacsonyabb, 4,5%-os alkoholtartalommal rendelkezik, mégis az IPA-ra jellemző illat- és aromabomba is ott van a sörben. „1500 litert fogunk főzni, amit a készlet erejéig bárki megkóstolhat a helyszínen” – mondta el Kurucz Gergely, a FIRST Craft Beer tulajdonosa.

Az IPA, teljes nevén India Pale Ale egy világos, felsőerjesztésű, ALE típusú sör. Története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor Anglia gyakran szállított indiai gyarmataira felsőerjesztésű, ALE típusú söröket. Az ital nem mindig bírta ki a hosszú hajóutat, ugyanis hűtési technológia híján a fahordókban gyakran megromlott. A szállítási problémára megoldást kellett találni. A britek a komló tartósító hatását használták ki úgy, hogy annak mennyiségét megsokszorozták a főzés során. A módszer sikeres volt, ráadásul nemcsak a sör szavatosságát növelték, hanem új stílust is teremtettek. Egy rendkívül keserű, mégis jól iható, gyümölcsös, virágos illatú ALE típusú sör jött létre, melyet India Pale Ale-nek neveztek el. Egy hajótörés következtében a tenger ír földön is partra vetette az új sörstílust, és az IPA elindult világhódító útjára.

A FIRST Craft Beer főzdét a Kurucz testvérek alapították 2017-ben, hogy missziójuk célt érjen. A világ vezető craft beer főzdéinél tett látogatásaik és a legjobbaktól tanultak arra ösztönözték őket, hogy a tökéletes minőségű, ízgazdag, illatos söröket a magyarok számára is elérhetővé tegyék. Kurucz Dániel és Kurucz Gergely a ZIP Technologies vállalat által gyártott legmodernebb sörfőző berendezésekkel, csúcsminőségű alapanyagokkal, a legszigorúbb higiéniai előírásoknak megfelelve, megalkuvás nélkül állítják elő kézműves termékeiket.