Tim Ries-Oláh Kálmán Quartet (USA/HUN) a BJC-ben

Augusztus 27-én lép fel a Budapest Jazz Clubban a Rolling Stones egykori sideman-je, Tim Ries.

Tim Ries nevét legtöbben a Rolling Stones-ból ismerik, ám az elmúlt évtizedekben főként a jazz zenére összpontosít. Világszerte koncertezik, és ahogy nyilatkozta, Magyarország a második otthona. Szólistaként közreműködött az East Gipsy Band, a Balázs Elemér Group és a Trio Midnight koncertjein.

Az amerikai jazz szaxofonos két világkörüli turnéján kísérte a Rolling Stones-t, de olyan kiváló zenészekkel is játszott már együtt, mint John Patittuci, Brian Blade, Red Garland, Bill Frisell, Paul Simon, Lyle Lovett, Stevie Wonder, a Blood, Sweat and Tears vagy David Lee Roth.

Tim Ries először 1999-ben vett részt a Rolling Stones amerikai turnéján; szaxofonon és billentyűs hangszereken játszott. Ezt követően fogalmazódott meg benne, hogy a Stones dalait feldolgozva jazz albumot készítsen. Az ötlet annyira megtetszett Keith Richards-nak, Ronnie Woodnak és Charlie Watts-nak, hogy maguk is játszottak az albumon, amely végül 2006-ban jelent meg, Tim Ries - The Rolling Stones Project címmel. A lemezen olyan nevek működtek még közre, mint John Scofield, Sheryl Crow, Darryl Jones vagy Norah Jones. Ries tavaly egy újabb Roling Stones feldolgozáslemezt jelentetett meg Music of the Rolling Stones címmel. Az est sztárja eddig öt jazz korongot adott ki szólóban, és több mint száz dalt szerzett.

Az 1970-es születésű zongorista-zeneszerző, Oláh Kálmán a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitűnőbb előadóművésze. Szólistaként és saját triójával, az 1990-ben alakult Trio Midnight-tal jelentős nemzetközi sikereket aratott és arat. A Liszt-díjas művész zongoristaként és zeneszerzőként is a műfajokon átívelő sokszínűségben hisz: a szokványos dallam-kíséret páros helyett a szimfonikus hangzásban, az egyenrangú szólamokban. Rögtönző előadóként és zeneszerzőként is régóta izgatja a klasszikus zene és a jazz összefonódása.

Tim Ries (USA) – szaxofon
Oláh Kálmán – zongora
Barcza-Horváth József – bőgő
Balázs Elemér – dob
Jegyár: 3400 HUF
Budapest Jazz Club – 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7.