Sesztina Galéria – Bereznai Tamás és Deim Balázs: Space

A kiállítást Zajácz György csillagász, ismeretterjesztő nyitja meg szeptember 6-án, 18:00-kor a debreceni Sesztina Galériában.

Bereznai egy térbeli alapformát, a kockát ruházza fel élő tulajdonságokkal. Videóprojekcióval anatómiai jellemzőket ad az objektumnak, ami egy bőrétől megszabadított, kubusba zárt testtömeg biomorfikus textúráját kapja. Szembe állítja a letisztult, szögletes formák és az organikus jelenségek vizuális megjelenését. A geometrikus formában az élet illúzióját keltik a képsorok. Kísérletének célja, hogy egy videóműben megjelenítse a természet és az alkalmazott technika, a művészet és a tudomány átfedéseit.

"A Space című fotósorozat Deim Balázs legújabb, 2017-ben készült munkája. Az érzékelés, a képzelet és a személyes emlékek dimenzióit összekötő projekt úgy értelmez újra hétköznapi tárgyakat és helyeket, hogy azok űrutazások bizonyítékaiként tűnnek fel, ugyanakkor nem rejti el a hétköznapiságra, a tárgyak eredeti funkcióira utaló jelzéseket. Így az egyszerű tárgyakból alkotott világűr képei egy privát, belső utazás dokumentációjává válnak.” (Deim Réka művészettörténész)

A két alkotó világ- és művészetszemléletét összeköti a merész invenciókkal a vizualitás mai nyelvén és eszköztárával fogalmazott alkotói módszerük, amelyben manifesztálódik a természettudományokhoz fűződő sajátos viszonyuk, és ötvöződni látszik a humor, az áltudományos abszurd és a sci-fi képi világa.

A kiállítás megtekinthető: szeptember 6-tól október 6-ig vasárnap és hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között.