2018. november 17. - szombat

Évadnyitás a Rózsavölgyi Szalonban

Kinyomtatom...
fotó Gordon Eszter

A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café a pesti belváros művészeti központja: hat évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg.

Új bemutatók a Rózsavölgyi Szalonban
Újrafordította Morcsányi Géza a Kései találkozást Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak – először 1977-ben Tolnay Klári és Mensáros László játszották –, és Régimódi komédia címmel mutatja be a Rózsavölgyi Szalon az új évadban. Alföldi Róbert is újra játszik a Szalonban, egy svéd diplomatát alakít majd, illetve érkeznek új művészek is – Ullmann Mónika, Szávai Viktória, Józan László, Gazsó György –, akik most először lépnek fel a Szervita téri kis színházban – ez is kiderült a Szalon hetedik évadnyitójának sajtótájékoztatóján.

Immár hagyományosan nem csupán felsorolták az új premiereket, hanem előadtak belőlük részleteket, vagy a színészek rövid olvasópróbát tartottak egyikből-másikból a sajtó munkatársai előtt a Táncórák díszletében, hiszen azt már javában próbálják a Szalonban.

A 2018/2019-es évad bemutatói:
Ullmann Mónika és Józan László a két főszereplője Mark St. Germain Táncórák című darabjának. Rendező: Dicső Dániel. Bemutató: 2018. szeptember 14. A történet röviden: Senga és Ever szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú fiatalember, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni…

Alföldi Róbert játssza Raoul Nordlingot, a svéd diplomatát, akinek egyetlen éjszaka alatt meg kellene győznie a német Von Choltitz tábornokot (Sztarenki Pál alakítja), hogy ne kövesse Hitler parancsát, és ne robbantsa fel Párizst. A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg a meggyötört, összetört Párizs 1944-ben Hitler bosszújától. Cyril Gely Diplomácia című darabját Sztarenki Pál rendezi. További szereplők: Sütő András, Varga Ádám, Bárdi Gergő. Bemutató: 2018. október 30.

A párizsi közönség jó pár éve kikövetelte: legyen folytatása az Amazonok című darabnak, szeretnék tudni, mint egy sorozatban, mi lett a három amazonnal, hogyan élik életüket újabban. Úgyhogy a szerző, Jean-Marie Chevret megírta a folytatást: Amazonok – három év múlva. A Rózsavölgyi Szalon pedig pontosan három évre az Amazonok bemutatója után színre viszi a második részt. Az összeszokott hármashoz – Auksz Éva, Györgyi Anna és Náray Erika –, illetve a velük játszó Ozsgyáni Mihályhoz és Héricz Patrihoz most csatlakozik Sztarenki Pál. Rendező: Szarka János. Bemutató: 2018. december 13.

Egészen különleges a negyedik premier: Theresa Rebeck az #Amivel meg kell küzdenünk című darabját még 1992-ben írta egy amerikai szexuális zaklatásos ügy kapcsán. Színműve ugyanakkor igazán csak tavaly robbant be a New York-i Broadway színházi világába, nyilván életre keltette a #MeToo kampány. Műve az egyenlőtlenségeket bontja ki: azt a „szokásjogot” egy építészeti irodában, hogy aki nő, csupán akkor érvényesülhet, akkor tudhat bármit is jobban, ha a férfifőnök úgy dönt. De kérdés, végül ki kinek esik áldozatul? Az előadás szereplői: Szávai Viktória, Őze Áron, Makranczi Zalán, Gazsó György. (Még egyeztetés alatt az ötödik színész.) Rendező: Ördög Tamás. Tervezett bemutató: 2019. február 28.

Molnár Piroska szerette volna eljátszani a Kései találkozást Jordán Tamással a Rózsavölgyi Szalonban. A Szalon pedig boldog lett ettől. Morcsányi Géza újrafordította Alekszej Ny. Arbuzov darabját, és új címet is adott neki: Régimódi komédia. Sándor Pál fogja rendezni; bemutató: 2019. május vége.
Zimányi Zsófia, a Szalon művészeti vezetője az évadnyitó sajtótájékoztatón mindenkinek – művészeknek, nézőknek, újságíróknak – boldog új évadot kívánt. És egyben felhívta a figyelmet a Rózsavölgyi Szalon programjaira a Színházak Éjszakáján.

„Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Első perctől igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot. A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten, együttgondolkodáson – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Azt pedig különösen fontosnak tartom, hogy visszatérnek hozzánk a művészek újabb produkciókra. Szeretnek itt lenni.
A Rózsavölgyi Szalont művészeink és közönségünk közösen formálják. Köszönjük!”
(Zimányi Zsófia művészeti vezető)

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Immár harmadik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét november 19 és 25 között.

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

plakát

November 7-én az Erkel Színházban az ősi, a tradicionális, a bibliai összekeveredik a szimfonikus-rockkal és akár az operával.